Fysik

masse-og ladningsbevarelse?

15. juni 2011 af Hm18 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej derude :)

Skal op i fysik C imorgen, og har trukket "Atomer og Radioaktivitet". Det ene emne er masse- og ladningsbevarelse,men jeg er helt lost. Kan ikke finde noget om det i min bog eller noget brugbart på nettet.. 

Håber I kan hjælpe.

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

Massebevarelse.

Kig f.eks. på et alfahenfald.

Vi har americium der henfalder i et alfahenfald og bliver til en heliumkerne og en neptunium.

Americium har en masse på 241, helium har en masse på 4 og neptunium vil have 237. Americium har grundstofnummer 95 og neptunium har 93. Hvad der sker i et alfahenfald med americium er følgende:

Americium (241, 95) ->He(4, 2) + Np(237, 93). Lægger massen på venstresiden skal være den samme som højresiden og det vil den altid gøre i et alfahenfald og i et hvilket som helst andet henfald.

Til energibevarelsen skal du bruge formlen E=m*c^2. her er det massen i kg og lysets hastighed er 299792458m/s.

Der vil i alfahenfaldet blive afsat noget energi i form af en heliumkerne og som du kan se så må resten af den tilbageværende energi ligge i neptunium kernen.


Svar #2
15. juni 2011 af Hm18 (Slettet)

 så massebevarelse er at massen skal være den samme før og efter henfaldet? er det ca. det? :) 

hva så med ladning?.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

Ja massen på begge sider vil altid være den samme.

Til ladningsbevarelsen kan vi tage udgangspunkt i et meget simpelt eksempel.

Vi antager at en neutron laver et β- henfald.

En neutron har en masse på 1 og protontallet er 0, en proton har en masse på 1 og protontallet 1, elektronen har en masse på 0 og et protontal på -1,

n(1, 0) ->p(1, 1)+e(0, -1)+∨(antineutrino).

Her kan du se på højresiden at massen bevares ved 1+0=1, og ladningsbevarelsen bevares idet en proton+elektron=neutral ladning, energibevarelsen kan ses i protonen, elektronen og antineutrinoen.



Svar #4
15. juni 2011 af Hm18 (Slettet)

 mange mange tak! forstår lidt bedre nu :)


Skriv et svar til: masse-og ladningsbevarelse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.