Kemi

Anvendelse af pH

17. juni 2011 af Bette02 (Slettet)

Hvad sker der når CH3COOH reagere med vand?

og på samme måde når NH3 reagere? Er det bare et reaktionsskema? Tænker på syre-base reaktion (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2011 af mathon

                                                     CH3COOH   +   H2O   <--->   CH3COO-   +   H3O+
koncentrationer i M:                     (1-α)cs                                            αcs              αcs
                                 

   ligevægtsloven giver
                                                                     (αcs)2 / ((1-α)cs) = Ks

hvoraf
                                                                    csα2 + Ksα - Ks = 0  og    0<α<1

                                                                    α = (-Ks+√(Ks2+4Kscs)) / (2cs)

                                                                  pH = -log([H3O+]) = -log(α·cs) = -log((-Ks+√(Ks2+4Kscs)) / 2)

som er pH for middelstærke syrer

for
         α<<0,05 haves

                                    (1-α) ≈ 1, hvoraf

                                                                 (αcs)2 = [H3O+]2  ≈ Ks·cs

                                                                                      [H3O+] = (Ks·cs)1/2

                                                                -log([H3O+]) = (1/2)·(-1)log(Ks)

                                                                pH = (1/2)·(-log(Ks) - log(cs))

                                                                pH = (1/2)·(pKs - log(cs))

som er pH for svage syrer

tilsvarende for baser

                                                               pOH = -log((-Kb+√(Kb2+4Kbcb)) / 2)

som er pOH for middelstærke baser

                                                               pOH = (1/2)·(pKb - log(cb))

som er pOH for svage baser


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2011 af exutu (Slettet)

CH3COOH har en pKa på 3.745 så i mindre koncentrationer vil den reagere fuldstændig med vand:

CH3COOH ---> CH3COO- + H+

NH3 har en pKb på ca. 4,75 og vil derfor også i mindre koncentrationer reagere fuldstændig med vand:

NH3+H+---> NH4+

Edit: Mathon havde ikke svaret da jeg trykkede svar ;) nu er mit indlæg vist overvurderet


Skriv et svar til: Anvendelse af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.