Fysik

0 grader idag, dobbelt så koldt imorgen?

12. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. Jeg har et spørgsmåll til: De 0 grader idag og der bliver dobbelt  så koldt imorgen? Hvor koldt  er det så?

Jeg udregnede det ved at omregne nul grader til kelvin, dele det i to, og omregne det til grader igen. Men det bliver nogenlunde samme tal i Kelvin som i grader - hvorfor? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. juli 2011 af SuneChr

Den subjektive oplevelse af varme/kulde er ikke den samme. Der er mange kuldeparametre, der spiller ind, selvom temperaturen aflæses objektivt. Det ved en skiløber. Skal man se på energiregnskabet, må energitallet halveres, når det påstås, at det bliver dobbelt så koldt. Vi har defineret, at energien er 0   ved  - 273,16o C. Hvad er da energien ved  0o C ? Kaldes denne E0 , må energien være ½·E0  , når det er dobbelt så koldt, men vi kender ikke korrespondancen imellem temperatur og energi. Vi ved ikke, om det er muligt, at knytte temperatur og energi sammen i én og samme funktionsfastlæggelse, forskrift.

For øvrigt lyder det absurd, hvis det er +1oC og bliver dobbelt så varmt ved +2oC   ⇒  +37oC  til  +74oC  


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. juli 2011 af kieslich (Slettet)

Definer en middeltemperatur T0 (for eksempel 24oC), hvor det ikke er koldt eller varmt. Antag at energitabet er proportional med temperaturforskellen mellem T0 og den målte temperatur, og at energitabet er udtryk for fornemmelsen for kulde.

Dobbelt så koldt som 0oC må så blive -T0  (= -24oC).


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juli 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

 Hvis det er nul grader imorgen og det bliver dobbelt så koldt imorgen bliver det nul grader.

Der bliver lagt ALT for meget i det spørgsmål herinde...


Svar #4
12. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 Okay så meget lagde jeg ikke i det, men energitab osv. Jeg tænkte bare. Det er 0 grader celcius - det er koldt. Det skal nu blive dobbelte så koldt, som #1 skriver: 1/2*E0

Hvis jeg har en enhed der hedder Zo

0 Zo=100 Kelvin

Så må - 50 Zo = 50 K

Sådan må det vel også kunne gøres i mit problem?


Svar #5
12. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

Jeg har så tilgengæld et andet spørgsmål -

0 grader celsius = 273.15 kelvin

Hvordan omregner man sådan matematisk kelvin om til grader om omvendt.

Hvis jeg skulle regne 10 grader ud i kelvin ville det være : 273.15 k + 10 = 283.15 k 

men bliver dette ikke noget rod mht. enheder?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juli 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

#4 Ja det er rigtigt, hvis du har en enhed der hedder Z der er 100 Kelvin, så er det 50 imorgen
og hvis du regner i Fahrenheit er svaret 16 F, ca. -9 C.. Men hvis du ved at det er nul grader, så må du gå ud fra at det er nul grader uanset hvilken enhed du bruger, og 0/2 = 0, uanset om du sætter C, F, K eller Z bagefter. 

#5, Nej det er sådan man regner fra Celsius til Kelvin, du skal bare være opmærksom på at du gør det. Idealgasloven kræver f.eks. at man regner med Kelvin. 

Kelvin er bare meget uhensigtsmæssig i daglidagen.

Hvordan skulle det gå galt med enheder? Det du putter ind i den ene ende får du ud i den anden, så hvis du regner i kelvin får du kelvin ud, og hvis du regner Celsius får du Celsius ud i den anden enden


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juli 2011 af SuneChr

K  =  C + 273,16     og     C  =  K - 273,16     hvor         K ≥ 0   og  C  ≥ - 273,16


Svar #8
12. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

Ja K = C + 273,16

Så lægger du jo bare et tal, til en enhed:

10 o C + 273.16 = 283.16 K ?

Kan jeg godt ligge et tal, der er knyttet til en enhed, og et der ikke er sammen?


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. juli 2011 af SuneChr

   K  =  C + 273,16

# 8 :  Der er intet mystisk i det.  De  273,16  skal forstås som oC , så vi kommer til at addere to ensbenævnte størrelser. Så passer pengene jo.


Svar #10
12. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 Nice! mig ikke er den skarpeste kniv i skuffen pt


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. juli 2011 af goathunter (Slettet)

 har aldrig hørt nogen bruge udtrykket "dobbelt så koldt".. det giver ikke umiddelbart nogen fysisk mening.. 


Brugbart svar (1)

Svar #12
14. juli 2011 af DMUS (Slettet)

Du kan også argumentere  ud fra en termodynamisk betragtning.

Antag at du befinder dig et et lukket system, således at varmeudvekslingen med omverdenen er lig nul.

Energiændringen er således lig masse * varmefylde* temperaturstigning (E = m*c*T),  for alle elementer i systemet , sålænge at der ikke er tale om en fysisk fase overgang for nogle elementer.

Ud fra denne betragning haves således at Energiændringen er proportional med Temperaturændringen, så længe at alle elementer i dit lukkede system ikke udsættes for en fase overgang. Dette betyder altså at en energi halvering ikke nødvendigvis en temperatur halvering. Hvis fysiske elementer skifter fra. eks. vand til is, vil der i materien blive ophobet energi, som ikke direkte giver anledning til en tilsvarende temperatur ændring.

Et element, jeg ikke kan se andre tage højde for...

Dine antagelser skal altså være på plads, hvis du benytter denne linaritets pendent mellem energi og temperatur.

// DMUS


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. juli 2011 af Anxyous (Slettet)

 #6:

Hvis du vil regne 'den dobbelte kulde' ud på den måde, må du også regne 'den dobbelte varme' ud ved at sige temperaturen x * 2, og hvis x så er i frostgraderne, bliver den dobbelt så varme temperatur blot endnu lavere.

Spørgsmålet giver som nævnt ikke nogen egentlig mening.


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. juli 2011 af SuneChr

Meget interessant, alt, hvad der er kommet på bane. Tror, at spørgsmålet synes at passe bedre i debat -, eller philosophirummet. Erasmus Montanus & Per Degn har givet stof til eftertanke.

Dobbelt så ædru  =  halvt så fuld       ⇔     Halvt så ædru  =  dobbelt så fuld           ?

  ædru kan ikke gradbøjes, det må være  enten / eller.

Er det kun koldt, når  temperaturen er  ≤  0oC  ?  Og er det kun varmt, når den er > 0   ?

Tak til indlæg # 0 stilleren og andre for god underholdning tilsat meget seriøs videnskab undervejs.

/ SECC /


Skriv et svar til: 0 grader idag, dobbelt så koldt imorgen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.