Kemi

jeg vil gerne lære hvordan man uddregner n ud?

02. august 2011 af eliat (Slettet) - Niveau: C-niveau

du afvejer 3,493 g Cu og tilsætter en salpetersyreopløsning, som er en 3,00 masse % opløsning med densiteten 1,015 g/mL og formelle koncentration af salpetersyreopløsning er 0,483 mol/L..

opgaven: beregn hvor mange mL salpetersyreopløsning, du mindst skal anvende for at opløse al kobberet?

kan i uddybe det tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. august 2011 af mathon

                ...opstil først den kemiske reaktion...

                        Cu (s)   +   HNO3 (aq)   --->


Svar #2
02. august 2011 af eliat (Slettet)

 ja det havde jeg glemt 

Cu (s) + 8HNO3 -------> 3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O

jeg havde opstilt den 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. august 2011 af mathon

fremgangsmåde:

  mreaktant / Mreaktant  --->  molreaktant  ---> omregningsfaktor  ---> molprodukt·Mprodukt  --->  mprodukt


Svar #4
02. august 2011 af eliat (Slettet)

 det forstår jeg ikk helt kan ikk uddybe det mere


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. august 2011 af mathon

#1

                .

                       3 Cu (s)   +  8 HNO3 (aq)   --->   3 Cu(NO3)2 (aq)   +  2 NO (g)  +  4 H2O (l)


Svar #6
02. august 2011 af eliat (Slettet)

                      3 Cu (s)                    + 8 HNO3 (aq)           ---> 3 Cu(NO3)2 (aq)        + 2 NO (g)                     + 4 H2O (l)

m(g)             3,493 g

M (g/mol)     63,5 g/mol

n(mol)          0,0550 mol                     ?                                                                                ?

v(L)                                                         ?                                                                                      

c                                                          0,483 

jeg vil gerne have nogen som kan hjælpe mig og vise mig hvilken regne formel er der for n


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. august 2011 af mathon

OK
det var reaktantforholdsregning:

                                        n(Cu) = (3,493 g) / (63,546 g/mol) = 0,054968 mol
som ækvivaleres af
                                        n(HNO3) = (8/3)·(0,054968 mol) = 0,146581 mol

                                        m(HNO3) = (0,146581 mol) · (63,02 g/mol) = 9,23756 g

9,23756 g ren HNO3 forefindes i
                                                                             (9,23756 g) / 0,03 = 307,919 g 3,00 masse% HNO3

307,919 g 3,00 masse% HNO3 fylder
                                                                             (307,919 g) / (1,015 g/mL) ≈ 303,4 mL                                                                    
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. august 2011 af mathon

...eller
   da 3,00 masse % HNO3-opløsning er identisk med 0,48318 M HNO3

                    n = V·c
hvoraf
                    V = n/c = (0,146581 mol) / (0,48318 mol/L) = 0,303367 L ≈ 303,4 mL
  ...

   c = 0,03·d/M = 0,03·(1015 g/L) / (63,02 g/mol) = 0,48318 mol/L


Skriv et svar til: jeg vil gerne lære hvordan man uddregner n ud?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.