Matematik

integration ved substitution

29. august 2011 af Elf1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey nogle der gider at hjælpe?

er gået i stå.

 ∫ ln(2x-3)dx og t=2x-3

dx=1/2dt


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt substitutionen, bestem stamfunktionen, og substituer tilbage igen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2011 af mathon

med viden om
                             ∫ ln(u)du = u·ln(u) - u + k
 


Svar #3
29. august 2011 af Elf1 (Slettet)

hvor skal subtitutionen indsættes henne? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2011 af mathon

en substitution betyder en "erstatning af" / "træde i stedet for"

     2x-3 erstattes med t

     dx erstattes med (1/2)dt

                                          ∫ ln(2x-3)dx
 
    2x-3
= t

   dx = (1/2)dt
                                         ∫ ln(2x-3)dx = ∫ ln(t)·(1/2)dt  = (1/2)·∫ ln(t)·dt


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2011 af mathon

                                    x > (3/2)
hvoraf
                                    t > 0
 


Svar #6
29. august 2011 af Elf1 (Slettet)

er stamfunktionen så (1/2)*t*lnt-t+k  ??


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ikke helt. Hele stamfunktionen multipliceres med (1/2), og så substitueres tilbage igen via t = 2x - 3 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2011 af mathon

 

          (1/2)·∫ ln(t)·dt  =  (1/2)· (t·ln(t) - t)  + k =  (1/2)· ((2x-3)·ln(2x-3) - (2x-3)) + k =

                                    (x - (3/2))·ln(2x-3) - x + (3/2) + k  

                    


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. august 2011 af AskTheAfghan

∫ ln(2x-3)dx og t=2x-3

Husk at, ∫ln(x) dx = x·ln(x) - x + K  (Formel NR. 1)

... da    ∫ln(2x-3) dx       sæt t = 2x-3

            ∫ln(t) dx              dt/dx = 2      ⇔    dx = dt/2         indsæt dx-værdien.

            ∫ln(t)·(dt/2)

           1/2∫ln(t) dt            (tjek Formel NR. 1)


Skriv et svar til: integration ved substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.