Kemi

Tidligere opgave

18. september 2011 af uiouio (Slettet)

To dråber af en indikator HIn (Ka = 1,0x10-9), hvor HIn er gul og In- er blå, fordeles i 100,0mL 0,100M HCl.

a. Hvilken farve har opløsningen til at begynde med?

Gul

b. Opløsningen titreres med 0,100M NaOH. Ved hvilken pH vil farveskiftet fra gult til grøngult finde sted?
 

Mathon skrev:

omslag            pH ca. pKa + 1 = -log(Ka) + 1 = -log(1,0•10-9) + 1  = 10

men det forstår jeg ikke. Jeg har aldrig set formlen før og så er jeg ikke med på, hvad han gør-


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2011 af mathon

for en indikator
gælder erfaringsmæssigt,
at dens omslagsområde
                     er
                                                  pKa - 1 < pH < pKa + 1

.....

pKa = pKa(HIn)

 

 


Svar #2
18. september 2011 af uiouio (Slettet)

hvordan kan du se, at pH er mindre end pKa


Svar #3
18. september 2011 af uiouio (Slettet)

Hvilken farve vil opløsningen have efter tilsætning af 200mL NaOH?

vil den ikke være blå, da vi har et overskud af NaOH


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2011 af mathon

 

                                                         HIn     +     H2O    <--->     In-    +     H3O+  

        som er et puffersystem

                                                         pH = pKa + log( [ In- ] / [ HIn ] )

hvor det menneskelige øje
kun kan skelne farveforskelle
for
                                                         0,1 <[ In- ] / [ HIn ] < 10
dvs
                                                         pKa + log(0,1) < pH < pKa + log(10)

                                                         pKa - 1 < pH < pKa + 1

                                                       

                         


Skriv et svar til: Tidligere opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.