Matematik

Hvordan bruges nulreglen her?

22. september 2011 af MatildeB94 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Overskriften siger det meste; hvordan bruger man nulreglen i de to nedenstående tilfælde? (:

 

 

1.)

5x2 + 4x = 0

 

 

2.)

((x-5)/(2))=((2x+7)/(3))

- sidste er to brøker, der her er skrevet op som parentes.


Svar #1
22. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Kan 1. stilles op, sådan her?

 

5x · x + 4 = 0

 

Således, at enten '5x' eller 'x + 4' er = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2011 af Chrystine (Slettet)

1) Sæt x udenfor parentes.

2) Overvej hvornår den ene eller den anden tæller kan blive nul.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2011 af AskTheAfghan

#0

5x2 + 4x = 5x·x + 4·x = (5x + 4) = 0

((x-5)/2) = ((2x+7)/3)   ⇔  3·(x - 5) = 2·(2x + 7)   ⇔   ...


Svar #4
22. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Jeg er desværre ikke helt med, hvordan skal jeg sætte 'x' udenfor parentes?

 

Og hvorfor er 'x', kommet bag på ligningen i første omgang? "5x2 + 4x", #3.?


Svar #5
22. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Og så lige et ekstra spørgsmål (:

Er det muligt, at løse denne ligning?

 

x2 - x = 0

 

 

Kan nemlig ikke se, hvordan det skulle lade sig gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2011 af PeterValberg

#5 med nulreglen :-)

x2 - x = 0
x·( x - 1) = 0
x = 0   ∨   x - 1 = 0
x = 0   ∨   x = 1

Løst :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
22. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Hvor kommer 1-tallet fra? (:

 

.. nogen der kan hjælpe med de to øverste - har desværre ikke forstået det helt endnu


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Nulreglen siger, at et produkt (resultatet af tal ganget sammen) er nul, hvis mindst en af faktorerne (de tal, der ganges) er nul ... og omvendt (gælder begge veje).

I #6 er stykket x2 - x = 0 omskrevet til x·( x - 1) = 0 ved at sætte x udenfor parentes (du kan gange ind og se det er det samme).

Nulreglen siger, at for at produktet  x·( x - 1)  er nul så må enten x eller (x-1) være nul.
Altså x=0 eller x-1=0.
Hvilket giver x=0 eller x=1     Der kom 1-tallet fra.

Prøv at kigge på det igen, og se hvordan x er sat udenfor parentes i #3. Regn gerne baglæns, det gør det nok klarere.


 


Svar #9
22. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

5x2 + 4x = 0  <=> 5x(x + 4x), således at; 5x = 0  v  x + 4x = 0?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. september 2011 af AskTheAfghan

#9 . Du skal gange parenteser ud først og undersøg nøje om det passer rigtigt til 5x2 + 4x = 0 eller ej. Genlæs venligst #8.    5x(x + 4x) = 5x2 + 20x2 ≠ x·(5x + 4)


Svar #11
22. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Men i #2 blev jeg jo bedt om at sætte 'x' uden for parentes? Jeg er en lille smule forvirret nu. Kan vi tage den forfra? (:

Jeg har min ligning, og den skal løses vha. af nulreglen;

 

5x2 + 4x = 0

 

.. Hvad er det første jeg bør gøre? (:


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. september 2011 af PeterValberg

#11

5x2 + 4x = 0     x sættes udenfor en parentes
x·(5x + 4) = 0   nu anvendes nulreglen
x = 0   ∨   5x + 4 = 0
x = 0   ∨   5x = -4
x = 0   ∨   x = -4/5

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. september 2011 af AskTheAfghan

#11

Du ved, f.eks. at m(m + a) = m2 + am .. right? Når du har en opgave, hvor der bliver bedt om at løse m vha. nulreglen; m2 + am = 0 .. Hvad vil du så gøre? Skal du gætte? Nej, det skal du ikke gøre. Du skal tænke over, hvad det er, der er blevet ganget med. Se;   m2 + am = m·m + a·m = m(m+a) = 0.


Svar #14
22. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Arh, okay. Det kan jeg godt se! Tak skal I have - det er virkelig fedt, at I gider bruge jeres aften på at hjælpe folk (:


Skriv et svar til: Hvordan bruges nulreglen her?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.