Matematik

Funktionsforskrift for tre punkter på en parabel

24. september 2011 af Cybersi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude :)

Sidder fast i en hjemmeaflevering som vi har fået i matematik, opgaven lyder som følger:

Find ved beregning den funktionsforskrift, som kanonkongen følger.

De oplysninger som vi har fået er:
En af kanonerne har en fast vandret skudlængde på 44 meter. Kanonkongen skydes igennem et tøndebånd, som befinder sig 20 meter over jorden. Tøndebåndet er placeret 22 meter fra kanonen (målt som vandret afstand).

Ud fra det kan jeg se at de tre punkter vi har med af gøre er:
A = (0,0)
B = (44,0)
C = (22,20)

 Jeg har også via Excel fundet ud af at funktionsforskriften er =
y = -0,0413x^2 + 1.8182x + 3E-14
 

Har siddet fast i opgaven i lidt over 1½ time nu, har prøvet at løse den en del gange men hver gang har jeg fået et forkert resultat :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2011 af mette48 (Slettet)

Du har de to rødder i 2.grads ligningen. Det er 0 og 44

a(x-x1)(x-x2)=0


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. september 2011 af peter lind

funktionen er af formen f(x) = a*x2+b*x +c. sæt de givne punkter ind så får du 3 ligninger med 3 ubekendte, som du må løse. Start med A. Det er lettest.


Svar #3
24. september 2011 af Cybersi (Slettet)

Efter jeg har skrevet de tre ligninger med 3 ubekendte og så løser A får jeg at C = 0 - Hvilket så selvfølgelig er vores c-værdi.

Så vil mit gæt være at jeg skal indsætte c-værdien i de to andre ligninger og derved får jeg to ligninger med to ubekendte.

right?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2011 af peter lind

ja men metoden i #1 er nemmere


Skriv et svar til: Funktionsforskrift for tre punkter på en parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.