Matematik

Integration ved substitution

26. september 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har vi om, og det kan åbenbart bruges til meget mere end jeg troede - fantastisk - men også svært at forstå, når man ikke har set det før.
Alle de manipulationer man laver med leibniz-skrivemåden retfærdiggøres i min bog med sætningen: 
∫f(g(x))dx = ∫f(u)h'(u)du , hvor u=g(x) og hvor h er den omvendte funktion til g
Sætningen er mere forvirrende for mig end forståelig. Kan nogen sige, hvad der står rent intuitivt?
I beviset for den har jeg også lidt problemer:
Man siger, at siden h er den omvendte funktion til g(x) er:
h'(g(x)) = 1/g'(x)
<=>
h'(g(x))*g'(x) = 1
Som altså uden videre kan indsættes i:
∫f(g(x))dx = ∫f(g(x))*h'(g(x))*g'(x)dx
Og man bruger så den oprindelige nemme sætning:
∫f(g(x))*g'(x)dx = F(x) + c
∫f(g(x))*h'(g(x))*g'(x)dx = ∫f(u)*h'(u)du
Jeg forstår ikke helt dette trin, kan nogen udpensle det. Jeg ved at de bruger:
∫f(g(x))*g'(x)dx = F(u)+c
u=g(x), og de så har benyttet at du/dx=g'(x) => du = dx*g'(x). Men når de så bruger dette til at bevise den mere generelle sætning, snyder de så ikke med leibniz-skrivemåden igen? - eller hvad? forklar gerne :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2011 af AskTheAfghan

∫f(g(x)) dx = ∫f(u) dx      , hvor u = g(x)

du/dx = g'(x)  ⇔  dx = du/g'(x)

∫f(u) dx  =  ∫f(u) (du/g'(x))  =  (1/g'(x)) ∫(1/f(u)) du = (1/g'(x)) · (ln(|f(u)|) + K) = (1/g'(x)) · (ln(|f(g(x))|) + K)


Skriv et svar til: Integration ved substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.