Matematik

Vektorregning. Konstant ganget m vektor

02. oktober 2011 af igoof (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Har et par problemer med en opgave. Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe, for er lidt på herrens mark ! :)

Jeg skal bestemme to tal s og t, der opfylder ligningen c=s*a+t*b, hvor abc er vektorer med koordinaterne: a(4,2) b(2,5) c(14,16).

Jeg har udregnet sumvektor: a+b=(6,7)

Jeg forstår godt sådan grafisk hvordan løsning bliver, men kan simpelthen ikke knækken koden for hvordan jeg skal regne det ud?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Dan skalarprodukterne med b^ og med â:

(ab^)s = cb^

(bâ)t = câ

Isoler s og t .


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. oktober 2011 af peter lind

Du skal skrive ligninhgerne ud i koordinater. Førstekoordinaten giver for eks. 14 = 4s+2t. Sammen med den tilsvarende ligning for andenkoordinaten har du 2 ligninger med de 2 ubekendte s og t, som du må løse


Svar #3
02. oktober 2011 af igoof (Slettet)

#2


Du skal skrive ligninhgerne ud i koordinater. Førstekoordinaten giver for eks. 14 = 4s+2t. Sammen med den tilsvarende ligning for andenkoordinaten har du 2 ligninger med de 2 ubekendte s og t, som du må løse

 

Det har jeg nemlig også fundet frem til, men problemet er at jeg simpelthen ikke kan huske hvordan jeg løser en ligning m to ubekendte ? - det er noget tid siden jeg har haft mat 


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. oktober 2011 af peter lind

Der er 2 metoder.

1. Du kan isolere den ene af de ubekendte i en af ligningerne og sætte resultatet ind i den anden. Det giver en ligning med 1 ubekendt, som du må løse

2. Alternativt kan du gange ligningerne med passende tal, så du får lige store koefficienter til en af de ubekendte. Derefter trækker du ligningerne fra hinanden.


Svar #5
02. oktober 2011 af igoof (Slettet)

ah ups pinligt ;) ! det kan jeg da godt huske . tusind tak for hjælp :)


Skriv et svar til: Vektorregning. Konstant ganget m vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.