Fysik

Impulsmoment(eftervisning af diverse ting)

04. oktober 2011 af DavidHTX (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej der ude:)

 

Jeg er igang med en fysikrapport og er ved databehandling. I opgaveformuleringen har jeg fået af vide, at jeg skal eftervise, at impulsmomentet er bevaret, når et system ikke er påvirket et resulterende kraftmoment (eftervisning af momentsætningen i det tilfælde, hvor Mres=0)

Ved forsøget skal endvidere bestemmes variationen af vinkelhastigheden ved variation af inertimomentet. 

Jeg har lidt svært ved at forstå hvad der menes med de ting?

Jeg har lavet et forsøg med en person på en skammel, som roterere, ændrer radius(strækker benene) og får pludselig eller mere vægt på. Dertil har jeg målt omdrejningstiderne til de forskellige 'sæt'.

 

Jeg har lavet nogle regneeksempler til hvordan jeg beregner intertimoment, impulsmoment, vinkelhastighed  og er ved at sætte nogle data hertil ind i et regneark osv..Har nu problemer med det andet :)

**********Kort: Hvordan efterviser jeg at impulsmomentet er bevaret... i tilfældet hvor M.res = 0)? og hvad menes der med :"endvidere bestemmes variationen af vinkelhastighed ved variation af inertimomentet"? ******

Der er vedlagt en fil med formål og videre omkring udførelse og hertil spørgsmål.

 

Håber i vil hjælpe. På forhånd tak :)

 

 

 

Vedhæftet fil: Impulsmomento.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2011 af peter lind

Du skal konstatere at impulsmomentet er bevaret ud fra eksperimenterne altså at I11 = I22 i de enkelte eksperimenter.

Det sidste hentyder formentlig til at du skal angive at ω = k/I


Svar #2
04. oktober 2011 af DavidHTX (Slettet)

Ja til    -    I1*ω1 = I2*ω2     -  kan jeg jo regne alle.. og med formlen bestemme I.b og så se at de passer.. skulle lige igang. Tak :).

 

ω = k/I  k/inertimoment? Jeg forstår det ikke lige? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2011 af peter lind

Der gælder jo I*ω = konstant = k. Dividerer du den ligning med I får du ω = k/I


Svar #4
05. oktober 2011 af DavidHTX (Slettet)

Ja, det fik jeg nu fat på og har nu lavet den del af arbejdet. Igen, mange tak :)

 

 

 


Svar #5
05. oktober 2011 af DavidHTX (Slettet)

Nu blev jeg helt forvirret!  Er der nogen som vil kigge på min mathcad fil? Det er bare lige noget illustrerende.. men har prøvet at regne på impulsmomentbevarelse men kom til at tænke på om jeg overhovedet har regnet vinkelhastighederne korrekt?

mine procentvise afvigelser er for store.. hvis min metode til det med impulsmomentbevarelse er rigtig så er afvigelsen på 60 %.. den skal ligge omkring de 30 %.. Vil nogen kigge på min fil, selvom den måske er noget rodet?

Har stærkt brug for hjælp, da det er en gruppeaflevering og vil ikke lave det dårligt og forkert. Tak.


Svar #6
05. oktober 2011 af DavidHTX (Slettet)

Her er filen.. dog komprimeret i ZIP da jeg ikke måtte uploade mathcad dokumenter :s

Vedhæftet fil:Hjælp impulsmoment.zip

Brugbart svar (1)

Svar #7
05. oktober 2011 af peter lind

Det er altså god mening med at du ikke må bruge mathcad dokumenter. Der er simpelthen for mange, der ikke kan læse det filformat. Kan du ikke eksportere den til doc eller pdf format ?

Iøvrigt vil jeg tro at der et stort problem med gnidning i forsøgene


Svar #8
10. oktober 2011 af DavidHTX (Slettet)

Tak for din henvendelse, nu har jeg vist fundet ud af det første :)

Mit problem er nu, at jeg skal finde ud af om impulsmomentet er bevaret når der kommer pludselig vægt på.

Jeg skal anvende et tidligere inertimoment(hvor benene er strakte, uden lod)(beregnet ved ligning om impulsmomentbevarelse) og nu skal jeg finde det andet.

 

Jeg har troet at jeg skulle tage mit første inertimoment + massen af loddet * længde strakte ben^2

 

Har fundet ud af at det er forkert og at jeg skal beregne stangens(benenes) Inertimoment og inertimomentet vha. steiner da den regner armen som vægtløs.

I_stang + skivens(loddet på fødderne) rotation om centrum + skivens rotation om sig selv.

 

Kan dog ikke se hvordan det skal anvendes.. Kan nogen hjælpe? :)

Tror i kan se mine beregninger her i et HTML dokument(gemt som i mathcad). Bare scoll helt ned, så tror jeg i kan finde det.


Svar #9
10. oktober 2011 af DavidHTX (Slettet)

Tak for din henvendelse, nu har jeg vist fundet ud af det første :)

Mit problem er nu, at jeg skal finde ud af om impulsmomentet er bevaret når der kommer pludselig vægt på.

Jeg skal anvende et tidligere inertimoment(hvor benene er strakte, uden lod)(beregnet ved ligning om impulsmomentbevarelse) og nu skal jeg finde det andet.

 

Jeg har troet at jeg skulle tage mit første inertimoment + massen af loddet * længde strakte ben^2

 

Har fundet ud af at det er forkert og at jeg skal beregne stangens(benenes) Inertimoment og inertimomentet vha. steiner da den regner armen som vægtløs.

I_stang + skivens(loddet på fødderne) rotation om centrum + skivens rotation om sig selv.

 

Kan dog ikke se hvordan det skal anvendes.. Kan nogen hjælpe? :)

I kan se mine beregninger her i word dokument(overført fra mathcad). Bare scoll helt ned, så tror jeg i kan finde det.


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. oktober 2011 af peter lind

Jeg er ikke sikker på at jeg forstår opstillingen.

Hvis eksperimentet med loddet er med udstrakte ben og loddet for enden af benene kan du beregne inertimomentet som innertimomentet af personen med udstrakte ben + masse af lod*kvadratet på afstanden fra omdrejningsaksen til .loddet


Skriv et svar til: Impulsmoment(eftervisning af diverse ting)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.