Matematik

Opløs, hvis det er muligt, tæller og nævner i faktorer, og forkort

06. oktober 2011 af DitteLyng (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

 

Er gået helt i stå i mit matematik, har været inde og læse alle de brugere som selv har spurgt til samme opgave men forstår ikke helt hvad de skriver.

 

Mit stykke lyder :

Opløs, hvis det er muligt, tæller og nævner i faktorer, og forkort om muligt hver af brøkerne

 

3x^2 + 6x -24 / 3x^2 - 12

 

Ved ikke om det er lettere at læse således

 

3x^2 + 6 - 24

___________

3x^2 - 12

 

Hvad er det helt præsic jeg skal gøre er gået helt i stå :-(

 

Håber der er nogle der kan hjælpe :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2011 af peter lind

Den første version mangler nogle parenteser for at stemme med den anden. Jeg går ud fra at det er den anden, der er rigtig

Du skal finde rødderne i de 2 polynomier. Hvis r1 og r2 er rødder i et polynomium kan polynomiet skrives som a(x-r1)(x-r2) hvor a er koefficienten ti x2 for et andengradspolynomium


Brugbart svar (2)

Svar #2
06. oktober 2011 af mathon

                    

                      (3x2 + 6x -24) / (3x2 - 12)                                 x ≠ ±2

                      3(x2 + 2x - 8) / (3(x2 - 22))

                      (x+4)(x-2) / ((x-2)(x+2))  = (x+4) / (x+2)

               

                     


Svar #3
06. oktober 2011 af DitteLyng (Slettet)

#1

 

Forstår noget af det du siger men

"hvor a er koefficienten ti x2 for et andengradspolynomium"

Det forstår jeg ikke noget af.. kan du forklare på en anden måde..

 

#2.

Det ser jo meget fint ud, men mangler noget tekst så jeg også forstår det så jeg ikke bare skriver ind?..

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. oktober 2011 af peter lind

Et andengradspolynomium kan skrives som a*x2+b*x + c, hvor a er koefficienten til x2. I dine polynomier er a =3

I #2 er brugt metoden i #1


Svar #5
06. oktober 2011 af DitteLyng (Slettet)

(x+4)(x-2) / ((x-2)(x+2))  = (x+4) / (x+2)

 

 

^^ så det er mit resultat?


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. oktober 2011 af peter lind

ja; men du bør komme med mellemregningerne


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. oktober 2011 af mathon

  

    ...brøken forkortes med (x-2)


Skriv et svar til: Opløs, hvis det er muligt, tæller og nævner i faktorer, og forkort

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.