Kemi

Jeg sidder fast i et spørgsmål

10. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Om mængdeberegninger:

Hvis man blander vandige opløsninger af sølv(I)nitrat og calciumchlorid, dannes der et bundfald af sølv(I)chlorid. Et ionreaktionsskema er ikke så velegnet til mængdeberegninger, så derfor skriver vi et reaktionsskema med stofformler:
AgNO3(aq) + CaCl2(aq) → AgCl (s) + Ca(NO3)2 (aq)

a) Når man skal lave reaktionen, begynder man med at afveje CaCl2 (s) og AgNO3 (s). Der afvejes 8,10 g CaCl2 (s). Man ønsker at anvende ækvivalente mængder af CaCl2 (s) og AgNO3 (s). Hvor meget AgNO3 (s) skal man afveje?

Afstemt: 2 AgNO3(aq) + CaCl2(aq) → 2 AgCl (s) + Ca(NO3)2 (aq)


Forholdet mellem AgNO3 og CaCl2 er 2:1
Der skal afvejes følgende AgNO3: 8,10 *2 = 16,2  g

??

b) De to stoffer opløses i vand, og opløsningerne hældes sammen. Beregn det teoretiske udbytte af AgCl (s) (i gram).

 

Jeg har lavet a'eren, men er i tvivl om det er korrekt? min metode virker lidt for nem ;) 

opgave b ved jeg slet ikke hvordan jeg skal gribe an?

 

Mvh. nudensnugnu

 

Svar #1
10. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet)

Er der slet ingen der kan hjælpe mig i gang? :-)

 

Svar #2
11. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet)

Jeg er nu kommet frem til følgende løsning på opg. a) : 

a) Når man skal lave reaktionen, begynder man med at afveje CaCl2 (s) og AgNO3 (s). Der afvejes 8,10 g CaCl2 (s). Man ønsker at anvende ækvivalente mængder af CaCl2 (s) og AgNO3 (s). Hvor meget AgNO3 (s) skal man afveje?

Afstemt: 2 AgNO3(aq) + CaCl2(aq) → 2 AgCl (s) + Ca(NO3)2 (aq)
Molare masse for AgNO3: (107,86+14+3*16)= 169,86
Molare masse for CaCl2: (40,07+2*35,45) = 110,97

Der går 2 mol AgNO3 for hver 1 mol CaCl2.
(2*169,86 g AgNO3 per 110,97 g CaCl2)

(8,10/110,97)*(2*169,86) = 24, 79 g

Dvs. Der skal afvejes 24, 79 g AgNO3.

 

Er der nogen der kan fortælle mig om det er korrekt?

 

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2011 af mathon

                stofmængdeforholdet
                                                              AgNO3 : CaCl2  = 2 : 1

 men

                mængdeforholdet
                                                              AgNO3 : CaCl2  = 3,06136 : 1

AgNO3:
               der skal afvejes
                                                              m = 3,06136 · (8,10 g) ≈ 24,8 g


Svar #4
11. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet)

ok. mange tak. 

 

kan du hjælpe mig videre med opgave b? :

 

b) De to stoffer opløses i vand, og opløsningerne hældes sammen. Beregn det teoretiske udbytte af AgCl (s) (i gram). (Hvad er det lige det teoretiske udbytte er? )

 

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2011 af mathon

det betyder, at du skal regne ud fra forudsætningen om, at
AL AgCl'en forefindes som

                                                 AgCl (s)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2011 af mathon

    

            stofmængdeforholdet
                                                              AgNO3 : AgCl  = 1 : 1

             mængdeforholdet
                                                              AgNO3 :
AgCl  = 1 : 0,843722


Svar #7
11. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet)

Okay, jeg er virkelig ikke særlig fortrolig med mængdeberegninger, så er dette helt ude i hegnet? :

b) De to stoffer opløses i vand, og opløsningerne hældes sammen. Beregn det teoretiske udbytte af AgCl (s) (i gram).


stofmængdeforholdet?                                                             
AgNO3 : AgCl  = 1 : 1

Molare masse for AgCl: (107,86 + 35,45) = 143,31
Stofmængden for AgNO3: 24,79g/169,86= 0,1449 mol
Massen for AgCl: 143,31* (0,1449*1) = 20,76 g

 

 

 

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. oktober 2011 af mathon

som med dine tal
giver:

 

         masseforholdet
                                            AgNO3 : AgCl = 169,86 : 143,31  =  1 : 0,843695


Svar #9
11. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet)

Så hvad er svaret på opgaven, altså det teoretiske udbytte? 20,76 g?


Skriv et svar til: Jeg sidder fast i et spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.