Matematik

Mindste vinkelrette afstand

13. oktober 2011 af Capion1 - Niveau: A-niveau

Vi har to funktioner  f(x)  =  1/x  og  g(x)  =  - ½·x2     x > 0

Der skal beregnes den mindste vinkelrette afstand imellem  f og  g.

Overvejelse:   Sammenfald af tangentnormal til f respektive g.

Problem:  Hertil svarende x er forskellig for f og g, med mindre normalerne er vertikale.

Kan metoden fuldstændiggøres eller skal der andet på bane?

Niveau:   A  /  Videregående.

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvad mener du med "den mindste vinkelrette afstand"?


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2011 af Euroman28

kan du poste den engelske tekst?

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #3
13. oktober 2011 af Capion1

# 1   "den mindste vinkelrette afstand"?   til forskel fra den lodrette afstand imellem f og g.

Når en tangentnormal til f falder sammen med en tangentnormal til g. Afstanden fra f til g langs de sammenfaldende normaler, må være mindre end den lodrette afstand, med mindre normalerne er parallel med y-aksen.

# 2    Opgaven er principiel og ikke hentet i nogen opgavesamling.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Opstil ligningerne for normalen til tangenten i et punkt på grafen for f(x) og i et punkt for grafen for g(x) , og bestem punkter (x1 , f(x1)) og (x2 , g(x2)) hvor disse normaler falder sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

"Den korteste vinkelrette afstand" mellem to funktioner må forstås som den korteste linie, der står vinkelret på begge funktioner samtidig.

Det fremgår, at en sådan konstellation ikke kan opstå for x>0 (dvs. i 1. kvadrant).

Situationen kan derimod opstå i 2. og 3. kvadrant, men da opgaven er begrænset til x>0 er der altså ingen løsning.


Svar #6
13. oktober 2011 af Capion1

Ligningen for tangentens normal for f i punktet x1

(1/x2)·(x - x1) + 1·(y - y1)  =  0   ⇒       2/x - x1/x2 - 1/x1     =  0  

Ligningen for tangentens normal for g i punktet x2

x·(x - x2) + 1·(y - y2)  =  0           ⇒    ½·x2 + ½·x22 - x2·x  =  0

Afstanden fra (x1 , f(x1))  og (x2 , g(x2))   =   √ [ (x2 - x1)2 + (g(x2) - f(x1))2 ]

Har her vanskelighed ved at finde x1 og x2 til at indsætte i afstandsudtrykket for derefter at kunne minimere dette.

Det må vel så være, at finde skæringspunktet for normalen til f og grafen for g og omvendt?

# 5 er ikke korrekt. Tegnes f og g er det tydeligt, at der er en mindste afstand, og hvad skulle begrundelsen være for at der ingen mindste afstand er?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ifølge din egen forklaring i #3 skal den samme tangentnormal være tangentnormal til begge grafer.

I dine tangentligninger smider du bare y væk ?

Ligningen for tangentnormalen til grafen for f(x) i (x1, f(x1)) er

y = x12 · (x - x1) + 1/x1

mens ligningen for tangentnormalen til grafen for g(x) i (x2 , g(x2)) er

y = (1/x2) · (x - x2) -(1/2)·x22

Hvis de to linier skal være identiske, skal både deres a og b stemme overens, dvs

x12 = 1/x2 , og

-x13 + 1/x1 = -1 -(1/2)x22


Svar #8
13. oktober 2011 af Capion1

Selvfølgelig måtte y ikke smides væk (# 6 & 7).

Tilbage står så at løse de to ligninger nederst  # 7 og derefter indsætte x1 og x2 i nævnte afstandsformel. Denne skal så naturligvis ikke differentieres, da minimum afstanden jo er givet ved de løste to ligninger.

Jeg siger super mange tak for et løft af opgaven.

 


Skriv et svar til: Mindste vinkelrette afstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.