Fysik

Nedslagskrater - Teori

03. november 2011 af NMette (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.
Vi lavede i laboratoriet et eksperiment, hvor vi målte krater-dybde og -diameter skabt af plastik-, glas- og blykugler, der blev sluppet ved bestemte højder. Massen og størrelsen af kuglerne blev noteret inden eksperimentet.

Det jeg har brug for er en lille smule teori (for-viden) om hvad krater-dybde og -diameter afhænger af.

- Jeg ved at massen af kuglen og højden den bliver sluppet fra spiller en stor rolle, idet den potentielle energi, kinetiske energi og hastigheden inden stød afhænger af disse. Epot = mgh, Ekin = ½mv2, v =√(2gh)

Det jeg er interesseret i er, om størrelsen af krateret afhænger af kuglens diameter (altså om en kugle med samme masse men større diameter giver samme eller større krater-dybde og -diameter?) og/eller masse (altså om en kugle med større masse, men samme diameter giver samme eller større krater-dybde og -diameter?)

---

Og så er én af mine opgaver at finde den funktionelle form af energi-afhængigheden af både diameter og dybden af de producerede kratere.

- Jeg forstår ikke helt hvad der menes med dette spørgsmål, hvad er det helt præcist jeg bliver bedt om at finde?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2011 af peter lind

Der antages formentlig at diameter og krater alene er afhængig af energien. Du skal så finde en funktion f(E) således at diameter = f(E). Tilsvarende skal du finde en funktion g(E) så dybde = g(E)


Svar #2
04. november 2011 af NMette (Slettet)

#1 Mange tak.

Jeg har fundet sammenhængen mellem diameter og energi, idet et dobbeltlogaritmisk diameter vs. energi plot giver mig en ret linje, så derfor må dette være en potensfunktion og der gælder da:

y = b * xa

D = k * Ea

 

Men jeg synes ikke jeg kan finde nogen sammenhæng mellem dybden og energien. Dybden i et dybde vs højden plot ser med god vilje, ud til at være konstant (punkterne plajeret vandret) og det samme gælder ved dybde vs masse plot (igen er punkterne placeret nogenlunde vandret).

Og derfor mener jeg ikke at dybden er afhænging af energien, men for at kunne svare på opgaven, skal jeg finde en sammenhæng.

 

Tager jeg fejl? Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2011 af peter lind

I princippet kan du godt få resultatet at dybden er konstant. Jeg tror bare ikke rigtig på, at det er korrekt. Prøv at lave regressionsanalyse på de data. Du kan muligvis af regressionsprogrammet, du bruger, få oplysninger om nogle af parametrene er signifikant forskellig fra 0


Skriv et svar til: Nedslagskrater - Teori

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.