Kemi

Hjælp til rekation af BaSO4 til BaCO3 ved tilsætning af Na2CO3

07. november 2011 af frkhlarsen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 

Hej sidder og har lidt problem med noget kemi. Håber på at få lidt hjælp.

 

Vi har i et forsøg undersøgt om en analyseprøve indholder barium, strontium og calcium.

25 mg af analsen gøres 0,1 M saltsur med 0,5 M HCl. Opløsningne opvarmes og der tilsættes Na2SO4 til fuldstændig fældning. Efter dampbad og centrifugering og at bundfald og centrifugat (væsken) er skilt fra hinanden tages bundfaldet om tilsættes 1 M Na2SO3, hvorved de fældede sulfater nu omdannes til karbonater.

 

Opgaven til lyder således:

Bahandlingen med Na2CO3 opløsningen har til formål at omdanne de fældede sulfater til karbonater. Er opløsningen sur eller basisk under omdannelse?

Skriv reaktionligningerne for omdannelserne og beregn ligevægtskonstantenterne ud fra opløselighedsprodukterne.

Forklar hvorfor BaSO4 omdannes til BaCO3 selvom BaSO4 er tungest opløselig.

 

Tænker at siden vi tilsatte saltsyre i starten, må opløsningen vel være sur. Korrekt?

Kan godt opskrive reaktionsligningerne:

BaSO4(s) + Na2CO3(aq) = BaCO3(aq) + Na2SO4(aq)

Heraf kan man opskrive K = ( [BaCO3] * [Na2SO4] ) / [Na2CO3]

Men her går jeg så i stå, kan ikke gennemskur, hvad jeg så skal. Måske jeg kan få lidt hjælp her?

 

På forhånd tak


Svar #1
07. november 2011 af frkhlarsen (Slettet)

Kunne virkelig godt bruge noget hjælp til denne her :s

slet ingen, der er skarpe til kemi?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. november 2011 af exutu (Slettet)

Først skal du forklare hvorfor reaktionen er i basisk miljø. Det er fordi carbonat er en svag base.

Jeg så hellere at du lavede 3 reaktionskemaer.

Et med opløsningen af Natriumcarbonat og 2 med Ba/Sr sulfats reaktion med carbonat. gør lige det.


Svar #3
07. november 2011 af frkhlarsen (Slettet)

Okay tak :)


Na2CO3(s) = 2Na+(aq) + CO32-(aq)
Heraf: Ko(Na2CO3) = [Na+]2 * [CO32-]

Ba2+(aq) + CO32-(aq) = BaCO3(aq)
Sr2+(aq) + CO32-(aq) = SrCO3(aq)

Og for de to nederste kan man vel også opskrive en opløselighedsligevægt... 


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. november 2011 af exutu (Slettet)

Ikke helt det jeg ville skriv istedet:

BaSO4 + CO3 <=> BaCO3 + SO4 (I)

Det samme for Sr (II)

HUSK at carbonaterne er tungtopløselige.

K(I)=[SO4]/[CO3]

[SO4]=Ksp(BaSO4)/[Ba] (fra Ksp(BaSO4)=[SO4][Ba])

CO3= Ksp(BaCO3)/[Ba] så sætter du det ind i K(I)

K(I) = (Ksp(BaSO4) / [Ba]) / ( Ksp(BaCO3) / [Ba])   (det kan forkortes). Kan du klare den fra her?


Svar #5
07. november 2011 af frkhlarsen (Slettet)

Når kun SO4 og CO3 indgår i udtrykket for ligevægtskonstanten, blir det så ikke den samme ved både barium og strontium?

Så bruger jeg koncentrationen af SO42-, som jeg beregnede fra opgaven før ik? Det er vel den jeg indsætter

Prøver lige at regne på det :)


Svar #6
07. november 2011 af frkhlarsen (Slettet)

Yes, så har jeg fattet det, tusind tak for hjælpen :)

Mht det med at reaktionen er basisk. Opløsningen er jo gjort 0,1 M saltsur med HCl inden man tilsætter Na2SO4 og Na2CO3. Blir opløsningen virkelig så meget basisk af at man tilsætter en svag base? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2011 af exutu (Slettet)

Nej de 0,1 M HCl overtrumfer klart carbonaten...Enten lavede jeg en fejl i min aflevering ellers har de ændret øvelsen


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. november 2015 af kattemad24 (Slettet)

Hvorfor var det, at BaSO4 blev omdannet til BaCO3 selvom BaSO4 er tungtopløseligt??? :-)


Skriv et svar til: Hjælp til rekation af BaSO4 til BaCO3 ved tilsætning af Na2CO3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.