Matematik

sandsynligheden for at få hjertestop

07. december 2011 af Potus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

 

Jeg er ved at skrive en opgave, omkring førstehjælp hvor jeg vil komme ind på sandsynligheden for at få hjertestop.

 

Jeg ved at der på årsbasis er 3500 der får hjertestop. 

På et givent uddannelsessted, er der 20.000 personer.

 

Er det på nogen måde muligt at udregne sandsynligheden for, at netop en person/flere ud af disse 20.000 bliver ramt af hjertestop? 

 

Det behøver ikke er 100% - ved godt der er mange faktorer der spiller ind! Men mere for at kunne sætte tingene lidt i perspektiv. 

 

På forhånd tak!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvilket område dækker oplysningen

"Jeg ved at der på årsbasis er 3500 der får hjertestop." ?


Svar #2
07. december 2011 af Potus (Slettet)

Hm . Ikke helt sikker på om jeg forstår hvad du mener. 

 

Har det fra hjerteforeningen.dk - at der er 3500 mennesker på årsbasis der, uden for hospitaler, får hjertestop. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. december 2011 af zoomix (Slettet)

Det er vel 3500 af Danmarks totale befolkning? 


Svar #4
07. december 2011 af Potus (Slettet)

Joeh, til dels. 

Men kan man finde sandsynligheden for at én eller flere af de 3500 findes blandt de 20.000 på uddannelsesinstitutionen ? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kan vel forvente at finde en brøkdel blandt de 20.000 med hjertestop svarende til den brøkdel, som 3500 udgør af hele landets befolkning (hvis det ellers er hele landets befolkning, der ligger til grund for  de 3500).


Svar #6
07. december 2011 af Potus (Slettet)

Jo, det var det der var tanken! 

 

Så hvis man tager 5500000/3500 = 1571
 

Så får 1 ud af 1571 hjertestop i DK ? 

Men hvordan fører man det tal over på de 20.000 ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så ganger man de 20.000 med brøkdelen (1/1571) .


Svar #8
07. december 2011 af Potus (Slettet)

20.000 * (1/1571) = 12

 

Vil det så sige at 12 ud af de 20.000 kan risikere at få hjertestop?


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. december 2011 af zoomix (Slettet)

Lige præcis :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. december 2011 af SuneChr

Det er, som nævnt, naturligvis et meget løst grundlag at sætte sandsynlighed på. Hele Danmarks befolkning på 5,5·106 indb. er sammensat af spædbørn, børn, unge, voksne, midaldrende, gamle, ældste. Med hele befolkningen som grundlag er sandsynligheden for at få hjertestop vel så  3500/(5,5·106) = 0,0636%

På en uddannelsesinstitution vil vi sikkert overvejende finde børn og unge, som så skulle ha' samme sandsynlighed for at få hjertestop, hvilket man vel kan tvivle på ?

For at få et mere realistisk billede af sandsynligheden ville man sikkert finde ud af, hvor mange hjertestop der var registreret i de nævnte aldersgrupper ved at fordele de 3500 blandt disse. 


Svar #11
08. december 2011 af Potus (Slettet)

Jo .. Det er naturligvis et meget løst grundlag at lave en sådan udregning på, men det var også mere for at kunne sætte nogle ting i perspektiv. 

 

Takker for hjælpen : ) ! 


Skriv et svar til: sandsynligheden for at få hjertestop

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.