Fysik

Masse af jorden og solen

28. december 2011 af Solen5 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg skal udregne massen af solen og jorden vha. jordens omløbstid og halve storakse.

Jeg er bare i tvivl om, hvordan jeg skal gøre, og hvilken formel jeg skal bruge.

Så det ville være rigtig dejligt, hvis der var nogen der vidste det :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Keplers 3 love.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. december 2011 af Enhver (Slettet)

Du kan bruge denne til solens masse     msol = (4·π2·r3) / (G·T2 )        r er jordens halve storakse, og t er omløbstid. 

Og denne til massen af jorden      mjord = (g·r2) / G  


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. december 2011 af mathon


                                  r3/T2 = G/(4π2) · (Msol + MJord)

                                  Msol + MJord = (4π2) · (r3/T2) / G


   r er middelafstanden mellem Sol og Jord
   T er Jordens omløbstid
   G er gravitationskonstanten 6,673·10-11 m3/(kg·s2)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

(#3)

... hvilket betyder, at Keplers 3. lov kan benyttes til at finde summen af Solens og Jordens masser.

 

#2

Det r, der indgår i formlen

                 mjord = (g·r2) / G

er Jordens middelradius, ikke Jordbanens halve storakse.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. december 2011 af mathon

 

          "massen af solen og jorden" ses således af kunne læses på
           to måder
                                    1)  massen af solen og jorden (samlet)

                                    2)  massen af solen og (massen af) jorden (hver for sig)


Svar #6
30. december 2011 af Solen5 (Slettet)

#3 jeg bliver ved med at få resultatet til 2.00987^19, men kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Resultatet skulle være en masse, og en masse har en enhed. Dit resultat har ingen enhed og kan derfor ikke være svaret på summen af Solens og Jordens masser. Vær omhyggelig med enhederne for de indgående størrelser. Da omløbstiden forekommer i kvadrat, og middelafstanden i 3. potens, kan 10-potenserne hutigt komme galt af sted.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Til et hurtigt overslag i formlen for Msol + Mjord kan man benytte

r = 1,5·1011 m

T = π·107 s

G = 6,7·10-11 m3/(kg·s2)

hvorfor

Msol + Mjord = (4π2) · (r3/T2) / G

                      = 4·1.53/6,7 ·(1011)3·(10-7)2·(10-11)-1 kg

                      = 2,0·1033-14+11 kg

                      = 2,0·1030 kg


Skriv et svar til: Masse af jorden og solen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.