Matematik
Bevis kuglens rumfang
Jeg har skrevet en bevis til kuglens rumfang vha omdrejnings legeme om x-aksen, og det forstod jeg 100% (tjaa) godt. Har også prøvet med en kegle, kasse osv. Men nu vil jeg prøve at gøre noget med omdrejnings legeme om y-aksen istedet for x-aksen. Kan i forklare mig en bevis til omdrejningslegeme om y-aksen for en kugle?
Mit bud:
Cirklensligning; (x - a)2 - (y - b)2 = r2 ⇔ (x - 0)2 - (y - 0)2 = r2 , da cirklens centrum er P(a;b) = P(0;0)..
y skal isoleres, så bliver det til en funktion. x2 + y2 = r2 ⇔ y = √(r2 - x2 ) for x > 0 og den negative y skal forkastes. Jeg vil starte med at finde rumfanget af en halv kugle, hvorefter det skal ganges med 2 til sidst, bliver det til en hel kugle.
Vy = 2π0∫r x·f(x) dx = 2π0∫r x·y dx = 2π [-((r2-x2)3/2)/3]0r = 2·π ((r2)3/2) / 3)
nu er jeg i tvivl for (r2)3/2 = ±√(r2)3 = ± r3
dvs
2·π ((r2)3/2) / 3) = 2·π (± r3 / 3)
så er kuglens rumfang dermed
2Vy = 2(2·π (± r3 / 3)) = 4π (± r3 / 3) ..
Det hele har jeg selv skrevet; fik ikke nogen hjælp af min lærer ..
Så jeg spørger jer pænt, om I kan rette min viden eller hvad jeg burde have vidst? Tak :)
Svar #1
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det hedder et bevis.
Man skal beregne
Vy = 2π·0∫r x·√(r2 - x2) dx = 2π·r3 · 0∫r (x/r)·√(1 - (x/r)2) (1/r) dx
= 2π·r3 · 0∫1 t√(1-t2) dt
= 2π·r3 · 0∫1 (1/2)·√(1-t2) d(t2)
= 2π·r3 · (-1)·(1/2)· 1∫0 √u du
= π·r3 · 0∫1 u1/2 du
= π·r3 · [(2/3)u3/2]10
= (2π/3)·r3
Svar #2
19. januar 2012 af mathon
en drejning på 360º om x-aksen af en kvartcirkel med centrum i (0,0)
giver volumenet af en halvcirkel
kvartcirklen
f(x) = √(r2-x2) 0 ≤ x ≤r 0 ≤ y ≤r
Vhalvkugle = π·0∫r (f(x))2dx
Vhalvkugle = π·0∫r (r2-x2)dx = π·(r2·r - (1/3)r3) = π·r3(1-(1/3)) = (2/3)π·r3
Vhelkugle = 2· (2/3)π·r3 = (4/3)π·r3
Svar #3
20. januar 2012 af mathon
en drejning på 360º om x-aksen af en kvartcirkel med centrum i (0,0)
giver volumenet af en halvkugle
Svar #4
21. januar 2012 af Whut (Slettet)
Mange tak for jeres svar.
#1
Jeg vil gerne prøve at forstå, hvorfor der står r3 , men ikke r2 (se tyk skrift).
Vy = 2π·0∫r x·√(r2 - x2) dx = 2π·r3 · 0∫r (x/r)·√(1 - (x/r)2) (1/r) dx
Svar #5
21. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Det skyldes, at der bliver sat en faktor r udenfor i alt 3 gange. Ganger du ind med r3 i integralet til højre, går der en faktor r ud mod (x/r) , en anden faktor mod (1/r), og en tredje faktor går ind i kvadratroden
√(1 - (x/r)2) for at få integralet til venstre.
Svar #6
21. januar 2012 af Whut (Slettet)
Hmm .. Dvs du gjorde:
Vhalvkugle = 2π·0∫r x·√(r2 - x2) dx
... hvor √(r2 - x2) = √(r2(1 - (x/r)2) = r·√(1 - (x/r)2)
... dermed = 2π·r0∫r x·√(1 - (x/r)2) dx = 2π·r30∫r (x/r)·√(1 - (x/r)2)(1/r) dx ... ikk?
Hvis ja, så har jeg forstået det. Men, jeg vil gerne vide hvorfor du har skrevet sådan i din mellemregninger, ved den tredje linje; 2π·r3 · 0∫1 (1/2)·√(1-t2) d(t2) det med 1/2 og d(t2)
Jeg ved, at t = x/r , så dt/dx = 1/r ⇔ dx = dt/r eller (dt·t)/x ...
Svar #7
21. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
Ja, det er korrekt. Så benyttes, at t dt = (1/2) d(t2) , og dernæst, at (1/2) d(t2) = -(1/2) d(1-t2) , hvor der så foretages substitution til u = 1 - t2 .
Svar #8
21. januar 2012 af Whut (Slettet)
#7
Vent, jeg forstår dine mellemregninger godt undtagen fra linje 3. Du har pludselig valgt, at t dt = (1/2) d(t2). Jeg kan ikke se årsagen til det. Kan du venligst fortælle mig lidt om det detaljeret eller på en anden måde?
Svar #9
21. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Det er jo en forberedelse til at bruge substitutionen u = 1-t2 , du = -2t dt .
Svar #10
21. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Det drejer sig om at benytte substitutionen u = 1-t2, du = -2t dt i integralet
0∫1 t√(1-t2) dt = -(1/2) · 1∫0 √u du = (1/2) · 0∫1 u1/2 du = (1/2) ·[(2/3)u3/2]10 = 1/3
Svar #11
21. januar 2012 af Whut (Slettet)
#10
Det giver nu endnu mere bedre mening, Andersen11! Mange tak for din hjælp!
Svar #12
22. januar 2012 af Whut (Slettet)
#Andersen11
Er det vigtigt, at man ændrer på integrationsgrænser for hver gang man substituerer?
Svar #13
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#12
Ja. Integrationsgrænserne skal passe til integrationsvariablen, ellers giver det ingen mening.
Skriv et svar til: Bevis kuglens rumfang
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
