Fysik

Rumfang ud fra graf

24. januar 2012 af Mixzo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er i gang med at skrive en fysikrapport om tryk, i den forbindelse har jeg lavet nogle målinger, som jeg så har plugget ind i et program ved navn Ti-nspire cas. til at lave mig en graf over målingerne.

Jeg har sat grafen ind som en fil her i dette indlæg

Grafen skulle gerne vise at der er en sammenhæng mellem volumen i ml og trykket i kpa.

sagt på en anden måde 1/kpa på y-aksen og volumen på x-aksen.

y=0,000142·x+0,001201 er den ligning jeg får når jeg laver lineær regression på de 5 målinger der er.

Det skal lige siges at jeg skal se om Boyles lov kan vertificeres

loven lyder på at p*v=k

altså at tryk*volumen=konstant.

i forsøget har jeg en fejlkilde, der gør at min graf ikke helt rammer igennem (0,0) i koordinatsystem. fejlkilden er en slange, som også har et rumfang, og derfor rammer den så ikke i (0,0)

Min lærer siger at man skal kunne se på grafen, hvor stort et rumfang slangen så havde.

mit spørgsmål er så, hvordan kan jeg set det?
 

mvh

ps. spørg endelig, hvis der er noget i ikke forstår, eller har brug for at vide?

 

Vedhæftet fil: Stor sprøjte p1-v.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2012 af hesch (Slettet)

Du har grafens ligning:  y=0,000142·x+0,001201.

Erstat:  y=1/p og x=(v-vs), hvor p er tryk, v=volumen af samlet volumen af gas + slange, vs= volumen af slange. Herved fås:

1/p = 0.000142(v-vs) + 0.001201, der skal følge Boyles lov.

Dette betyder, at når p = ∞, så må v = 0. Altså må det gælde:

-0.000142vs + 0.001201 = 1/∞ = 0, hvilket medfører at vs = 8,46.


Skriv et svar til: Rumfang ud fra graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.