Matematik

Rumfang af keglestub og så til liter

26. januar 2012 af Silkebuchardt (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej.

Opgaven lyder således

Kegle stubben har jeg målt i cm, og (H) Højden er 2,4 cm.

Og så er der en formel, der lyder sådan : V = 1/3 * pi (3,14) * H(2,4) * (R i anden + r i anden + R * r)

R = 1,3 cm

r  =  1

5.5 Beregn rumfanget af det store bærger, og angiv det i liter.

 

Jeg ved hvordan man beregner rumfang, men den sidste del af formlen. Den som står i parentes har jeg ikke set før. Jeg har regnet den hele det blev sådan

 

V = 1/3 * 3,14 * 2,4 * 1,3 * 1,3 + 1*1 + 1,3 * 1

Og det bliver 6.5028272

 

Håber det er overskuligt, :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Udregn udtrykket inde i parentesen først, og gang så resultatet med faktorerne uden for parentesen.

V = (π/3) · H · (R2 + r2 + R·r)

Udregn først

R2 + r2 + R·r

og gang så resultatet med (π/3) · H .


Svar #2
26. januar 2012 af Silkebuchardt (Slettet)

Okay tak,

Står dette (π/3)  For 1/3 * 3,14

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. Tallet π er tilnærmelsesvist lig med 3,14 .


Svar #4
26. januar 2012 af Silkebuchardt (Slettet)

Parentesen får jeg til 3,99

Det hele får jeg til 4,134438

 

Kan det passe ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Parentesen er

R2 + r2 + R·r = 1,32 + 12 + 1,3·1 = 1,69 +1 + 1,3 = 3,99

Det skal så ganges med

(π/3) · H ≈ 3,14/3 · 2,4 = 2,51 , så

V = (π/3) · H · (R2 + r2 + R·r) = 3,99 · 2,51 = 10,02 cm3


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

V = (1/3)*3,14*2,4*(1,32 + 12 + 1,3*1) =

(1/3)*3,14*2,4*3,99  = 10,02288 cm3 = 0,01002288 dm3

= 0,01 liter

(1 liter = 1 dm3 = 1000 cm3)

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2012 af mathon

     1 cm3 = (1 cm)3 = (10-1 dm)3 = 10-3 dm3 = 10-3 dm3 L

     1 cm3 = 10-3 dm3 L

      1 = 10-3 dm3 L/cm3

 

      10,02 cm3 = 10,02 cm3 1 = 10,02 cm3 · (10-3 dm3 L/cm3) = 0,01002 L

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2012 af mathon

 

         10-3 dm3 L   --->   10-3 L


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

@ # 7 & 8

Benævnelsen dm3 L er ganske ny for mig - den har jeg ikke set før . . .

Opgaven er stillet med højst 2 decimalers nøjagtighed, så måske er det lidt gavmildt med 5 decimaler i facit - specielt efter nuller på 3. og 4. decimal . . .

Liter forkortes normalt til l (lille L) som i ml og hl etc., se fx.
http://www.karlsson.dk/formler/omregningstabeller_m.htm

;-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Mathons indlæg i #8 var jo netop ment som en rettelse til det foregående indlæg i #7.

Det er korrekt, at liter normalt forkortes l (lille L); men af typografiske årsager finder jeg det hensigtsmæssigt her på portalen at benytte L (stort L) som forkortelse for liter, da lille L og stort i er vanskelige at skelne fra hinanden i denne font.


Skriv et svar til: Rumfang af keglestub og så til liter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.