Matematik

variable

28. januar 2012 af Batt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens. Jeg vil gerne have hjælp til opgave, som jeg ikke er sikker på hvordan skal løses, skal man bare gæt sig til nogle variabler eller hvorledes løses denne opgave.

Vedhæftet fil: auto1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2012 af den første mohikaner

Nej du skal bare vise at du forstår hvilke variable der skal bruges til løsningen af opgaven.

Du ved at skraldespanden skal have volumen 120 Liter.

Den har form som en cylinder med en halvkugle på toppen (samme radius).

Opstil ligningen for volumen af skraldespanden.

(volumen Cylinder) + (volumen halvkugle) = 120 dm3

Der er kun to variable her: radius og højde af  cylinder.

Jo tynderen cylinderen er, jo højere skal den være for at indeholde samme volumen.

Opstil en funktion der beskriver overflade arealet af skraldespanden som funktion af enten radius eller højde.

Sammenhængen mellem radius og højde er jo beskrevet i din føste ligning.

Find det sted i definitionsintervallet hvor arealet er mindst.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er to variable: radius r i cirklen og halvkuglen, og højden h i cylinderen.

Opstil et udtryk for rumfanget V og benyt V = 120 dm3 til at isolere h . Indsætte dette udtryk for h i et udtryk for det samlede overfladeareal, og find minimum for overfladearealet som funktion af r .


Svar #3
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

cylinder
V=pi*r^2*h

kugle
V=(4/3)*pi*r^3

 

pi*r2*h + ( ( (4/3)*pi*r3 ) /2 )

får jeg det til at give (h*pi+((2*pi)/3) )*r2 er dette korrrekt?

 

Men skal jeg ikke også have en bund med ?

og ved ikke hvad du helt mener med finnde definitionsintervallet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt. Bunden indgår i overfladearealet.


Svar #5
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

Men er ikke med hvordan jeg stadig skal bestemme radius så det hele (overfladeareal) bliver mindst muligt


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2012 af den første mohikaner

Hvis du isolerer h i ligningen for volumen fås :

h = 120/(r2*π)-2*r/3

Opstil funktionen for overfladearealet.

Overfladeareal  = bund (cirkel) + side (2*π*r*(r+h)) + top (halvkugle)

indsæt (120/(r2*π)-2*r/3) for h:

Så får du en funktion der kun afhænger af radius

O(r) = O(cirkel) + O(cylinderside) + O(halvkugle)

Find minimum for denne funktion i definitionsintervallet. dvs for alle positive værdier af radius.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Overfladen består af den flade cirkulære bund, den krumme cylinderoverflade, samt en halv kugleoverflade. Opstil et udtryk for overfladearealet, og indsær heri h udtrykt ved r. Derved får man overfladearealet som en funktion O(r) af r alene. Find nu minimum for funktionen O(r) ved at løse ligningen O'(r) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Arealet af den krumme cylinderflade er nu 2π·r·h .


Svar #9
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

#6+7

Nu skal jeg lige være med.

Jeg har en ligning, som beskriver rumfanget(volumen) af hele cylinderen, som jeg sætter lig med 120 L og derefter isolerer jeg h.

Dette udtryk jeg har fået ved at isolerere h benytter jeg mig af og indsætter på h's plads i ligningen hvor jeg bestemmer omkredset.

overfalden:

cirkel: O=2*pi*r

kugle: O=pi*2r*h

cylinder: O=2*pi*r*h

Er alle disse omkredse korrekt? Vil gerne vide om de er korrekte inden jeg går viderere


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Fremgangsmåden er korrekt. Der er ikke tale om omkredse, men om overfladearealer.

Cirklens og cylinderens overfladearealer er korrekte. Hele kuglens overfladeareal er 4πr2 , så halvkuglens overfladeareal er 2πr2 .


Svar #11
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

#10

cirkel: O=2*pi*r

kugle: O=4*pi*r2

cylinder: O=2*pi*r*h

 

så får jeg opstillet udtrykket: 2*pi*r*(2*r+h+1)

og nu burde jeg jo ifl. jer kunne indsætte 120/(r2*π)-2*r/3 ind på h's plads

 

O(r) = 2*pi*r*(2*r+120/(r2*π)-2*r/3+1)

skal jeg så isolerere r eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Der er tale om en halvkugle. Genlæs #10. Jeg havde også overset, at dit udtryk for cirklens areal ikke var korrekt i #9. Cirklens areal er πr2 .


Svar #13
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

Rettet*

cirkel: O=π*r2

kugle: O=2*π*r2 .

cylinder: O=2*pi*r*h

 

så får jeg opstillet udtrykket: π*r*(3*r+2*h)

og nu burde jeg jo ifl. jer kunne indsætte 120/(r2*π)-2*r/3 ind på h's plads

O(r) = π*r*(3*r+2*120/(r2*π)-2*r/3)

skal jeg så isolerere r eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Så har du O(r) som funktion af r og skal så løse ligningen O'(r) = 0 .


Svar #15
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

O(r) differentieret giver O'(r) = ( 2*( 7 * π * r- 360 ) ) / ( 3 * r)

 

( 2*( 7 * π * r3 - 360 ) ) / ( 3 * r2 ) = 0

=

r = ( 2 * 21(2/3) * 5(1/3) ) / ( 7*π(1/3) )

 

såden.


Svar #16
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

Hvad gør jeg så nu??


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man finder

O(r) = 240/r + (5π/3)·r2 ,

hvorfor O'(r) = 0 bliver til

-240/r2 + (10π/3)r = 0 eller

r3 = 72/π, og dermed

r = (72/π)1/3 ≈ 2,84


Svar #18
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

er det så facit ??


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Der er radius i beholderen med mindst muligt overfladeareal. Beregn også højden.


Svar #20
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

Og hvordan er det lige jeg gør det ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.