Matematik

Matematik.

31. januar 2012 af aatgsue (Slettet) - Niveau: A-niveau

Et spær til en tagkonstruktion ser ud som vist på figur 7.

Spærets overside (spærhovedet) følger en parabel gennem punkterne A og B. I punkt A er vinklen mellem tangenten til parablen og en vandret linje 10º.

a) Bestem hældningen for tangenten i punkt A

b) Vis, at parablen i det angivne koordinatsystem tilnærmelsesvis har ligningen y = -0,038x2 + 0,176x + 5

c) Bestem højden h af huset

Undersiden af spæret (spærfoden) følger den rette linje fra punkt A til punkt B.

d) Bestem et funktionsudtryk, der beskriver den lodrette afstand mellem spærhovedet og spærfoden

e) Bestem den største lodrette afstand fra spærhovedet til spærfoden.

 

I opgave a) har jeg forstået at jeg skal bruge noget med "vinkel mellem to linier" men hvordan i alverden kan det lede mig ud i at få svaret på hældningen af tangenten i Punkt A?

 

resten forstår jeg ikke.

Vedhæftet fil: Dok11.pdf

Svar #1
31. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Håber der kommer en person der lige har 2 sekunder til at hjælpe :-)

Ev.t nogle hint..


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2012 af peter lind

a) Brug at vinklen mellem tangenten og vandret er 10º

b) brug at y(0) = 5, y(9) = 3,5 og y'(0) = resultatet fra a

c) Ifølge tegningen er den 5.forekommer mig lidt for simpel, så mangler der ikke noget?

d) finde ligningen y = g(x) for den rette linje gennem A og B. Kaldes funktionen for parablen f(x) er svaret f(x)-g(x)

e) Find maksimum for resultatet i d


Svar #3
31. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Hvordan skal jeg bruge det?

Er hældningen også bare 10 så? Forstår den ikke.

Medmindre at jeg skal gøre sådan her:

 

tan(v)= a1/1=a1

hvor jeg så isoler a1

a[1] = arctan(v)/1

Eller. skal der overhoved ikke noget beregning til så jeg bare kan sige 

Hældningen i A er tan(10º)?


Svar #4
31. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

tan(10º)=0,18

Det passer egentlig meget godt!

Tak for hjælpen har fundet ud af den opgave nu :)


Svar #5
31. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Jeg forstår desværre ikke opgave b)

hvordan kan du bare bruge y(9) og y(0)=5??


Svar #6
31. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

ER blank forstår ikke opgave B, forklar mig det venligst... 


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2012 af peter lind

Parablen er bestemt ved 3 tal. Du har den afledede i et punkt og 2 forskellige punkter. Det bestemmer parablen fuldstændig. Du kan bruge dette til at finde parablens ligning; men da den er opgivet er det meget nemmere bare at kontrollere om det passer.


Svar #8
31. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Nårh altså at jeg bare kan plotte punkterne ind og se om de rammer parablen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. januar 2012 af peter lind

Du skal bruge parablens ligning. Ellers kan du jo ikek se om den er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, man skal i princippet beregne koefficienterne; men man kan jo eftervise ved beregning at den givne forskrift opfylder de tre givne betingelser:

y(0) = 5 , y(9) = 3,5 og y'(0) = tan(10º)


Svar #11
31. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Har fundet udaf det! tusind tak for hjælpen!

og ja det der med 

y'(0)=tan(10) den har jeg også taget med :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. april 2014 af DocFB (Slettet)

Jeg forstår ikke der hvor der siges y'(0)=tan(10), er der nogen der kan forklare det til mig?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. april 2014 af peter lind

Hældningen af tangenten er 10º ifølge opgaven. Det er det samme som at sige at hældningskoefficienten er tan(10º). Hældningskoefficienten  af en tangent til en funktion i punktet (x, y(x) ) er y'(x). I den aktuelle situation er det hældningen for x=0 så y'(0) = tan(10º)


Skriv et svar til: Matematik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.