Kemi

pH i vandige opløsning af citronsyre og natriumhydrogen-carbonat? ?

02. februar 2012 af DitteLyng (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.. 

Jeg er er total lost med hensyn til denne opgave :-/ , Nogle der kan forklare hvad jeg skal gøre? 

_________________________________________________________________________________________

 

 

En natriumhydrogencarbonatopløsning fremstilles ved at opløse 2 g NaHCO3 i 50 mL demineralise-ret vand. pH i opløsningen måles til pH = 9,9

En citronsyreopløsning fremstilles ved at opløse 2 g citronsyre, C6H8O7 ,  i 50 mL demineraliseret vand. pH i opløsningen måles til pH = 1,8

1) Bestem [OH]− i natriumhydrogencarbonatopløsningen.
2) Bestem ved tabelopslag molarmassen for citronsyre og beregn den formelle stofmængdekoncen-trationen af citronsyre i opløsningen.
3) Antag, at citronsyre er en trivalent syre, som protolyseres (hydronolyseres) fuldstændigt. Skriv et (brutto)reaktionsskema for citronsyres reaktion med vand.
4) Hvad burde pH teoretisk være i opløsningen, hvis antagelsen i spm 6) gælder?
5) Benyt pH-målingen til at beregne den aktuelle koncentration af oxonium i citonsyreopløsningen.
6) Kommenter forskellen mellem resultatet i spørgsmål 7 og 8.

_________________________________________________________________________________________

 

tak på forhånd. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

1) Hydrogencarbonat er en svag base. Brug formel derefter.

2) n = m*M

Find molmassen for citronsyre og gang med den afvejede masse (2g)

koncentrationen:

c = n/0,05L (50mL)

3) COOH--CH2-(OH)C(COOH-)-CH2-COOH- + 3H2O →? COO--CH2-(OH)C(COO-)-CH2-COO3H2O+

4) Forstår ikke spm 6?

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. februar 2012 af mathon


Svar #3
02. februar 2012 af DitteLyng (Slettet)

Synes ikke det giver nogen mening :-/ 


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. februar 2012 af mathon

1) Bestem [OH-] i natriumhydrogencarbonatopløsningen

ved 25ºC
                 pOH = 14 - pH = 14 - 9,9 = 4,1

                 [OH-] = 10-pOH = 10-4,1 = 7,94·10-5 M         


Svar #5
02. februar 2012 af DitteLyng (Slettet)

Okay, så den aktuelle konsentrationsmængde er 7,94·10-5 M


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. februar 2012 af mathon

2)
           M(C6H8O7) = sum({6,8,7}*{12.011,1.0079,15.999}) = 192,122 g/mol

           n = m/M = (2 g) / (192,122 g/mol) = 0,01041 mol

           [C6H8O7] = n/V = (0,01041 mol) / (0,050 L) = 0,208 M


Svar #7
02. februar 2012 af DitteLyng (Slettet)

I opave nummer 1, er det molær man regner i,, og i opgave 2 er det først mol, og derefter molær igen... ikke? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. februar 2012 af mathon

#4


1) Bestem [OH-] i natriumhydrogencarbonatopløsningen

ved 25ºC
                 pOH = 14 - pH = 14 - 9,9 = 4,1

                 [OH-] = 10-pOH M = 10-4,1 M = 7,94·10-5 M        


Skriv et svar til: pH i vandige opløsning af citronsyre og natriumhydrogen-carbonat? ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.