Matematik

en funktions nulpunkt(er)

09. februar 2012 af tebu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har fået stillet en opgave, som jeg ikke ved hvordan skal løses, jeg håber der er nogen der skal hjælpe mig og evt. give en forklaring. Opgaven lyder således;

Funktuionen f er givet ved f(x)=x^3-x^2-121x-121.
bestem samtlige funktioners nulpunkt.

På forhånd tak! :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det betyder: Løs ligningen

f(x) = 0 , dvs.

x3 - x2 -121x -121 = 0

Konstanterne -121 skulle gerne lede tanken hen på et fornuftigt gæt på en rod. Er fortegnene korrekte for koefficienterne?


Svar #2
09. februar 2012 af tebu (Slettet)

ja de er korrekte 


Svar #3
09. februar 2012 af tebu (Slettet)

men jeg forstår stadig ikke helt hvordan konstanterne kan hjælpe mig til et finde en rod. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det ville bare være lidt nemmere, hvis det drejede sig om funktionen f(x) = x3 -x2 -121x +121 , eller funktionen f(x) = x3 + x2 -121x -121 .

Hvis funktionen er, som du har skrevet, skal du enten bruge de generelle formler for rødderne i et 3.-gradspolynomium, eller et CAS-værktøj.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. februar 2012 af Krabasken (Slettet)

Prøv at tjekke ALLE fortegnene en ekstra gang, Teresa -


Svar #6
09. februar 2012 af tebu (Slettet)

4# mange tak, tror godt jeg forstår nu :)

 

5# hovsa, undskyld... min fejl. 

fortegnene skal se ud således

f(x) = x3 -x2 -121x +121

 

og igen, mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så skulle du være i stand til at gætte en rod, som så kan faktoriseres ud, hvorved man bringer graden af det resterende polynomium ned


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Prøv at lege lidt med det faktum, at 121 = 112 .

En anden mulighed: Hvad skal x være, for at de to led -121x og +121 udligner hinanden, og hvordan opfører x3 -x2 sig i dette tilfælde?


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har

f(x) = x3 -x2 -121x +121 = x2·(x-1) -121·(x-1) = (x2 -121)·(x-1) = (x2 -112)·(x-1) = (x+11)·(x-11)·(x-1)


Skriv et svar til: en funktions nulpunkt(er)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.