Matematik

Differentier f(x)=x*ln(x)

08. marts 2012 af budgetjuice (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Det kan godt være, at det er lidt et dumt spørgsmål, men hvad bliver f(x)=x*ln(x) når man differentierer det?

Umiddelbart ville jeg sige: f'(x)= 1 * 1/x , men når man regner den på TI giver det: f'(x)= ln(x) + 1

Hvad gør jeg forkert?
 

Håber meget at der er en der kan hjælpe, på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2012 af mathon

                   f(x) = ln(x)·x

                   F(x) = ln(x)·x dx  = (x·ln(x) - x)·x - ∫(x·ln(x) - x)dx

                      ln(x)·x dx  = (x·ln(x) - x)·x - ∫(x·ln(x)dx  + ∫ xdx

                     2·ln(x)·x dx  = (x·ln(x) - x)·x + ∫ xdx = x2·ln(x) - x2 + (1/2)x2 = x2·ln(x) - (1/2)x2 = x2(ln(x) - (1/2))

                     ln(x)·x dx  =  (1/2)x2·(ln(x) - (1/2)) + k

                            


Svar #2
08. marts 2012 af budgetjuice (Slettet)

Der må jeg nok indrømme at jeg blev lidt lost....

Opgaven hedder:

Gør rede for at funktionen f(x) = x*ln(x) er en løsning til differentialligningen y' = y/x+1

Så skal man jo differentiere f(x) og derefter indsætte det i ligningen, ikke?

På højre side bliver det så: (x*ln(x))/x + 1, som jo er ln(x) + 1

Så f(x) differentieret burde altså også give ln(x) + 1 (og gør det også i følge TI), men hvordan kommer man frem til det manuelt?

Eller er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. marts 2012 af mathon

hvis jeg nu læste rigtigt, skrev du differentier

                                    y = x·ln(x)  ⇔ ln(x) = y/x

 

                                   y ' = (x·ln(x)) ' = 1·ln(x) + x·(1/x)  =  ln(x) + 1 = (y/x) + 1


          


Svar #4
08. marts 2012 af budgetjuice (Slettet)

Tak for at du gider at hjælpe, men jeg må indrømme at jeg virkelig ikke forstår det. Kan slet ikke forstå hvorfor der skal integreres?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2012 af mathon


                     ...det skal der heller ikke.    :-)


Svar #6
08. marts 2012 af budgetjuice (Slettet)

TUSIND TAK! Nu er jeg med (:


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2014 af Johanpetersen (Slettet)

Hej @mathon 

hvordan komemr du fra ln(x)+1=(y/x)+1=

forstår jeg ikke helt 


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2014 af mathon

#7
                      
                        f(x)=y=x\cdot \ln(x)\; <=>\; \frac{y}{x}=\mathbf{\color{Red} \ln(x)}\; \; \; \; \; x> 0

                        f{\, }'(x)=1\cdot \ln(x)+x\cdot \frac{1}{x}

                        f{\, }'(x)=\mathbf{\color{Red} \ln(x)}+1

                        f{\, }'(x)=\frac{y}{x}+1


Skriv et svar til: Differentier f(x)=x*ln(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.