Kemi

hvordan beregner man ligevægt?

13. marts 2012 af MaAndersen (Slettet) - Niveau: B-niveau

 

Jeg er blevet forklaret mange gange om ligevægt, men fatter ikke noget som helst endnu.

Hvordan ved jeg hvor meget M, H_2(g) er? og I_2(g) =? altså hvor meget M er de?

det er det der f.eks. 2NO_2 ligevægt N_2O_4

så er der start 0,0200M på 2NO_2 og 0M på N_2O_4

og ændring: -2x og +x

ligevægt: 0,0200M-2x og x

Kc=45,9M^-1

Så siger de: hvad er x?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2012 af mathon

 

ækvivalente stofmæmngder                                                           
                                                               2 NO2 (g)   <--->   N2O4 (g)
                 start                                        0,02                       0
                 ligevægt                             0,02 - 2x                    x                        0<x<0,01
 

           ligevægtsbrøken

                                                   [N2O4 (g)] / [NO2 (g)]2 = 45,9 M-1
hvoraf
                                                   x / (0,02 - 2x)2 = 45,9    0<x<0,01

                    
                                                   solve(x/(0,02-2x)2=45,9,x) |x>0 and x<0,01

                                                           x = 0,00486

dvs i ligevægt
er
                                       [NO2 (g)] = 0,02 - 2x = 0,02 - 2·0,00486 = 0,010286 M

                                       [N2O4 (g)] = x = 0,00486 M
 


            


Skriv et svar til: hvordan beregner man ligevægt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.