Fysik

Skilift - krafter i to demensioner

24. marts 2012 af anonymens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Brugbart svar (2)

Svar #1
24. marts 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Skriv newtons 2. lov op med centripetalkraften som den resulterende kraft langs den horizontale retning. Så noget cos og sin giver dig komposanten af F i hver retning, altså du ved at

ΣFres-x=mv2/R


Svar #2
24. marts 2012 af anonymens (Slettet)

Så den resulterende kraft er centripetalkraften som er i retning ind mod omdrejninglegemet vandret. Så regner jeg med noget trigeometri for at finde centripetalkraften som kompesanter af F og Ft?

Jeg er ikke sikker på jeg forstår din formel. er R radius?


Brugbart svar (2)

Svar #3
24. marts 2012 af mathon

bemærk at

                            |F| = |Ft|


Svar #4
24. marts 2012 af anonymens (Slettet)

så F kan udregnes på samme måde som tyngdekraften m*g?


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. marts 2012 af mathon

   netop!

                
                              Fcentripetal = m ·(v2/r) = Fres =√(F2 + F2 + 2·F·F·cos(V))

                              m · (v2/r) = F·√(2(1+ cos(V))

                              m · (v2/r) = m·g·√(2(1+ cos(V))

                              v2/r = (9,81 m/s2)·√(2(1+ cos(25º))

                              v2 = 19,1549 m/s2·r

                              v2 = 19,1549 m/s2·(0,95 m) = 18,1972 (m/s)2

                              v = √(18,1972 (m/s)2) ≈ 4,27 m/s


Svar #6
24. marts 2012 af anonymens (Slettet)

Fres =√(F2 + F2 + 2·F·F·cos(V))

Jeg har svært ved at forstå hvor ovenstående kommer fra?


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. marts 2012 af mathon

      vektorregning i planen
             
         du har
                             a og b          med vinklen V mellem vektorrepræsentanterne

og ønsker at beregne 

                             |a+b|           

for at få overblik tegner du kræfternes parallellogram
og indser, da vektorer adderes geometrisk

af cosrelationen
har du
                             |a+b|2 = |a|2 + |b|2 - 2·|a|·|b|·cos(180º-V)

                             |a+b|2 = |a|2 + |b|2 + 2·|a|·|b|·cos(V)

                             |a+b| = √(|a|2 + |b|2 + 2·|a|·|b|·cos(V))
 

som specifikt når
                                     |a| = |b|
giver
                             |a+b| = √(|a|2 + |a|2 + 2·|a|·|a|·cos(V))

                             |a+b| = √(2|a|2 + 2·|a|2·cos(V))

                             |a+b| = √(2|a|2(1 + cos(V))

                             |a+b| = |a|·√(2(1 + cos(V))

når vektorerne er kræftkomposanter
har du
                           Fres = |F|·√(2(1 + cos(V))

 

 

                          
 


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. marts 2012 af mathon

alment bør du efter ovenstående beregning
have med dig i den erfaringsmæssige bagage
at
                resultanten af de to kræfter
                                                                   F1 og F2 som danner vinklen V

                                          Fres = F1 + F2
og
                                          Fres = √(F12 + F22 + 2·F1·F2·cos(V))
                         


Skriv et svar til: Skilift - krafter i to demensioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.