Matematik

Eksponentiel udvikling

25. marts 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Er der nogen, der kan hjælpe mig med følgende opgave?

"f er en eksponentiel udvikling, for hvilken f'(0)=23,4, og det 3-årlige procentvise fald er 18%. Bestem em regneforskrift for f.

Håber at I kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2012 af NejTilSvampe

f(x0) = b*a^x0

f(x0+3) = b*a^(x0+3)

f(x0+3) / f(x0) = a^3 = 1 - 0,18

f'(x) = ln(a)*b*a^x => f'(0) = b*ln(a) = 23,4

Løs de to ligninger med to ubekendte markeret med fed.


Svar #2
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

okay, tak. Jeg prøver


Svar #3
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

Hmm...jeg forstår ikke lige det der "in". Det har vi ikke lært om.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2012 af NejTilSvampe

Jeg kan se at du har valgt "C-niveau".

Er du sikker på at du mener  f'(0) = 23,4 , eller mener du f(0) = 23,4

Forskellen ligger i tegnet ( ' )  mellem "f" og "(0)".

For de udtrykker IKKE det samme.

f (x) ≠ f ' (x)


Svar #5
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

upps, der skal ikke være gåsetegn foran f.

Jeg mener: f(0)=23,4


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2012 af NejTilSvampe

#5 - godt så.

f(x0) = b*a^x0

f(x0+3) = b*a^(x0+3)

f(x0+3) / f(x0) = a^3 = 1 - 0,18

f(0) = b = 23,4



Svar #7
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

lighedstegnet mellem b og f(0) forvirrer mig


Svar #8
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

jeg kan ikke finde ud af det!


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. marts 2012 af NejTilSvampe

f(x) = b*a^x 

f(0) = b*a^0 

da a^0 = 1  får du :

f(0) = b*1

f(0) = b

hvis f(0) = 23,4 - får du altså ligeledes at 

b = 23,4


Svar #10
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

ja, men jeg forstår ikke, hvad jeg skal bruge det til. Jeg kan ikke komme videre, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, for atg komem frem til regneforskriften-


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. marts 2012 af NejTilSvampe

#10 - hvordan ser forskriften ud? I bogstaver altså.


Svar #12
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

f(x) = b * a^x


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. marts 2012 af NejTilSvampe

#12 - hvad er det du mangler for at kunne opskrive din forskrift? Hvilke størrelser?


Svar #14
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

altså jeg ved at b er 23,4, fordi f(0)=23,4. Men jeg aner ikke, hvordan jeg finder a


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. marts 2012 af NejTilSvampe

I #1 - og #6 - fremgår det at :

a^3 = 1 - 0,18


Svar #16
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

men hvordan kommer du frem til det? Jeg forstår det ikke. Altså hvordan kan du se, at a^3 = 1-0,18?


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. marts 2012 af NejTilSvampe

Dette siger sig selv.

Det er altså funktionsværdien 3 år efter hvad end x_0 er.

Så finder jeg forholdet mellem de to, for det giver hvor meget f(x_0+3) er størere end f(x_0).

Du får så at vide at udviklingen er faldet 18%, det vil sige at det er "steget" 100% - 18%.


Svar #18
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

hvordan kan det falde og stige samtidiget?


Brugbart svar (0)

Svar #19
25. marts 2012 af NejTilSvampe


Svar #20
25. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

nårr, okay. Jeg forstår ikke hvorfor a^x0 - (x0+3) giver a^3. Giver det ikke a^-3?


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.