Matematik
"....fortolk resultatet vha. en skitse"
Jeg er i gang med en opgave uden hjælpemidler, hvor jeg er gået i stå ved fortolkningen. Men opgaven lyder:
Betragt funktionen f(x) = x(1/2) -1
a) beregn det bestemte integral
∫ f(x) dx, hvor grænsen er fra a= 0 til b=9
b) og fortolk resultatet ved hjælp af en skitse.
I kan se opgaven som nr. 1.029 her: http://www.emu.dk/gym/fag/ma/faglige_forening/bogsalg/STX_A_vejl_eks_opg.pdf
Jeg har fået det bestemte integral til at være 9. Nu skal jeg bare fortolke resultatet vha. en skitse, og det er som sagt her, jeg går lidt i stå, og håber I kan hjælpe mig lidt. :)
Svar #1
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
Tegner man grafen for funktionen f(x) = (√x) - 1 , ser man, at grafen for 0 < x < 1 ligger under x-aksen, og for x > 1 ligger den over x-aksen. Det bestemte integral 0∫9 f(x) dx kan derfor fortolkes som forskellen mellem to arealer. Det ene areal er arealet for 0 < x < 1 mellem grafen og x-aksen, og det andet areal er arealet for
1 < x < 9 mellem grafen og x-aksen.
Svar #2
26. marts 2012 af Krabasken (Slettet)
# 1
Det må vel egentlig hedde "summen af to arealer", idet arealet mellem 0 og 1 er negativt . . . ?
Svar #3
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#1
Jeg tror, vi har haft den diskussion en gang før. Et areal er en geometrisk størrelse og er altid ikke-negativt. Det bestemte integral af en funktion kan umiddelbart fortolkes geometrisk som et areal mellem funktionens graf og x-aksen. I den konkrete opgave er integralet fra 0 til 1 negativt, mens integralet fra 1 til 9 er positivt. Derimod er arealerne af de af grafer og akser begrænsede punktmængder altid positive.
I opgaver, hvor man bestemmer arealet af den punktmængde, som graferne for to funktioner afgrænser, undersøger man også, hvilken af funktionerne, der er størst i integrationsintervallet, så man kan integrere den positive differens mellem funktionerne.
Svar #5
27. marts 2012 af FactFiction (Slettet)
#1, Hvordan skal jeg kunne tegne x^(1/2)-1 når opgaven er uden hjælpemidler?
Skal jeg bare indsætte nogle tilfældige x'er, som jeg kan tage kvadratroden af?
Svar #6
27. marts 2012 af FactFiction (Slettet)
skal jeg så udregne integralet over to omgange? altså fra x=0 til X=1 og fra X=1 til X=9?
Svar #7
27. marts 2012 af Krabasken (Slettet)
Integralet fra 0 til1 = - 1/3
Integralet fra 1 til 9 = 9 1/3
Integralet fra 0 til 9 er derfor som du rigtigt skriver 9
MEN:
Hvis vi skal FORTOLKE integralerne som areal mellem grafen og x-aksen er der nogle, der mener,
at areal skal fortolkes som den NUMERISKE værdi af integralerne - hvilket betyder,
at arealerne er |- 1/3 | + |9 1/3| - altså A = 9 2/3.
Men dit svar på integralet er altså korrekt ;-)
Skriv et svar til: "....fortolk resultatet vha. en skitse"
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
