Fysik

Ned af bakke

26. marts 2012 af privaat (Slettet) - Niveau: A-niveau

En pige starter en cykeltur ned ad en skrå vej og opnår efter 15 s farten 25km/h

På vej ned ad bakken, der hælder 8,0 grader med vandret, kan pigen opretholde en konstant fart på 25km/h uden at træde i pedalerne. Den samlede luft- og rullemodstand i denne situation kaldes F(mod). Når pigen kommer ned på vandret vej, er hun nødt til at træde i pedalerne for at holde samme fart. Pigen og cylkeln har tilsammen masse 70kg.

Beregn størrelsen af kraften F(mod).
 

Jeg ved hvordan man regner det men ved ikke, hvor denne (Fmod = - m·g·sin(8)) formel kommer fra, en dybde forklaring, tak :)

 

svar:

da pigen fortsætter uacclereret nedad (konstant fart)
har du
                       Fmod = - m·g·sin(8º)

hvoraf
                       Fmod = m·g·sin(8º) = (70 kg)·(9,80 N/kg)·sin(8º) = 95,47 N

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Når turen går ned ad bakke, er hastigheden konstant, så F(mod) er lige netop i balance med tyngdekraftens projektion på bevægelsesretningen, hvilket er udtrykt i den formel.


Skriv et svar til: Ned af bakke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.