Fysik

Lynets afstand

27. marts 2012 af pukk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået stillet til at opgave at besvare hvorfor man tæller antal sekunder fra når man ser lynet til man hører det første brag og så ganger med 3, for at finde ud af hvor langt væk lynet er.  Jeg er ret forvirret...


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det skyldes, at lydens hastighed i luft groft set er (1/3) km/s . Derfor dividerer man antallet af sekunder med 3 for at få lynets afstand i km.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2012 af xSilja (Slettet)


Svar #3
27. marts 2012 af pukk (Slettet)

Tak - og det er fordi man ikke tager hensyn til lysets hastighed, fordi den er så hurtig at den rammer med samme, ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jo, det er korrekt; lyssignalet modtages næsten momentant sammenlignet med lydsignalet.

Lysets hastighed c er ca. 3·108 m/s mens lydens hastighed v i luft er ca 3,4·102 m/s . I en nøjagtig måling ser man lynet til tidspunktet t1 efter dets oprindelse, mens man hører lynet til tidspunktet t2 efter dets oprindelse, hvor afstanden s til lynet er

s = c·t1 = v·t2

Det, vi måler, er tidsforskellen mellem det visuelle signal og det hørbare signal:

t2 - t1 =  s/v - s/c = s·(1/v - 1/c) = (s/v) · (1 - v/c)

Da v/c ≈ 10-6 er det med meget god tilnærmelse, at vi kan ignorere leddet v/c i udtrykket og blot skrive

t2 - t1 = s/v

og dermed

s = v·(t2 - t1)


Svar #5
27. marts 2012 af pukk (Slettet)

Puha, det var en lidt mere indviklet forklaring! 


Skriv et svar til: Lynets afstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.