Fysik

Super nemt spørgsmål HJÆLP!

05. maj 2012 af thelight - Niveau: C-niveau

Hej jeg har bare et super nemt sprøgsmål for at være sikker. linseformlen er som bekendt 1/f=(1/g)+(1/b)

 

har man to linser sat sammen bliver den nye brændvidde 1/f3=(1/f1)+(1/f2)

svarer den nye brændvidde til antal dioptrier ? da D = D1+D2 ? hvis ikke hvordan finder man så ud af dioptrierne ? hvis man har længderne g og b og også forstørrelsen ?

mange tak på forhond


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2012 af peter lind

Din formel er korrekt


Svar #2
05. maj 2012 af thelight

men er D og f det samme ? når man har fundet brændvidden er det så også dioptrier ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2012 af peter lind

D og f er ikke det samme, hvad du da heller ikke sætter det til i #0. Der sætter du samenhængen korrekt til D = 1/f


Svar #4
05. maj 2012 af thelight

så du siger altså at D er 1 divider med f ?

og lige et spørgsmål mere....i nogle bøger står der at en linse har et brændpunkt og i andre står der at hvis den har det samme meduum på begge sider har den 2 brændpunkter...hvad betyder det ? altså hvis man har en genstand på begge sider af linsen eller noget andet ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2012 af peter lind

Man taler normal om brændpunktet; men rent faktisk er der 2, en på hver side af linsen


Svar #6
05. maj 2012 af thelight

men kan man så se begge to ? jeg har lavet et forsøg hvor vi havde lys så genstand så linse så hvid væg med billed på....så hvis vi satte et papir op på den anden side også ville vi så også se et billede der ? men så vil der jo ikke komme lys og der er jo heller ikke en genstand på begge sider så hvordan kan der være billeddannelse på begge sider


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2012 af peter lind

Jeg har nu heller aldrig set man har dannet billeder i begge brændpunkter samtidig. Hvis du har dannet et billed og derefter drejer linsen så det der før var bagside nu er forside og omvendt vil du stadig få dannet et billed. Der er altså 2 brændpunkter.


Svar #8
05. maj 2012 af thelight

nåh.... jeg læste det og sad og spekulerede på hvordan man kan se billede 2 når man vil skygge for lyset...ka godt se hvad de mente nu mange tak...men hedder det så ikke et indbildt billede ? når der er 2 brændpunkter for så må man vel have en genstand der er længere væk end 2f og billedet kommer til at vende rigtigt ik ?


Skriv et svar til: Super nemt spørgsmål HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.