Fysik

Hjælp til opg. vedr. elevator - energi, fart, acceleration

07. maj 2012 af Dildhest (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har problemer med denne opgave:

 

En elevator består af en elevatorstol med massen 400 kg til passagererne. Elevatorstolen er via et stålkabel forbundet med en modvægt ligeledes med massen 400 kg. Elevatoren kører to passagerer 17,5 m op. Passagerenes samlede masse er 130 kg.

 

a) Er løst.

 

 

b) Hvilken fart ville elevatostolen ende med, hvis bremserne svigtede, og systemet i stedet bevægede sig frit 17,5 m nedad?

 

Har brug for hjælp til b'eren.

 

Tak for hjælpen på forhånd :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. maj 2012 af peter lind

Det er en bevægelse med den konstante acceleration g = 9,82 m/s2. Du kan enten bruge energibevarelse eller regler for bevægelse med konstant acceleration


Brugbart svar (2)

Svar #2
07. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

Du kan beregne farten med følgende formel

v2 - v02 = 2 * a * s = 2 * g * s

idet du kender massen af denne samt passageren og disses konstante acceleration, som er givet ved tyngdeaccelerationen.

v0 = m/s i det aktuelle tilfælde, dvs.

v = √(2 * g * s)

 


Svar #3
07. maj 2012 af Dildhest (Slettet)

Tak for hjælpen, men har stadig ikke helt fanget den. Placebo321, massen af denne; er det den samlede masse af elevatorstol og modvægt? Og V0, hvad er det? Kan du præcisere det hele lidt? ;-)


Brugbart svar (2)

Svar #4
07. maj 2012 af peter lind

Den samlede masse af er 2*400 kg + 130 kg. Den reulterende kraft på systemet er 130 kg * g. Jeg var lidt for hurtig i #1 og det er desværre gået videre til #2


Brugbart svar (2)

Svar #5
07. maj 2012 af placebo321 (Slettet)

v0 er starthastigheden. Du skal kun benytte passagerens masse.


Svar #6
07. maj 2012 af Dildhest (Slettet)

Siger tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Hjælp til opg. vedr. elevator - energi, fart, acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.