Matematik

bevis for at et andengradspolynomium er symmetrisk omkring -b/2a

05. juni 2012 af sarahmuss

f(-b/2a+h) = a·(-b/2a+h)^2 + b·(-b/(2a)+h) + c
= a·(b^2/(4a^2)+h^2-bh/a) + b·(-b/(2a)+h) + c
= b^2/(4a)+ ah^2 - bh - b^2/(2a) + bh + c
= ah^2 - b^2/(4a) + c
= ah^2 - (b^2+4ac)/(4a)
= ah^2 - (-d)/(4a)
= ah^2 + d/(4a)

 

Nogen der kan forklare mig, hvad der sker i her, altså hvordan man kommer frem til hver ligning?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2012 af peter lind

(-b/2a+h) = a·(-b/2a+h)^2 + b·(-b/(2a)+h) + c
= a·(b^2/(4a^2)+h^2-bh/a) + b·(-b/(2a)+h) + c    Første parentes kvadres med reglen om kvadratet på en 2 leddet størrelse.


= b^2/(4a)+ ah^2 - bh - b^2/(2a) + bh + c          a ganges ind i første parentes b ganges ind i anden parentes
= ah^2 - b^2/(4a) + c                                             bh går ud mod hinanden  2 led med b2 subtraheres
= ah^2 - (b^2+4ac)/(4a)                                       c sættes på fælles brøkstreg me det andet led
= ah^2 - (-d)/(4a)                                                   definitionen på d bruges på tælleren i sidste led
= ah^2 + d/(4a)                                                      -*- giver +


Svar #2
05. juni 2012 af sarahmuss

hvordan subtraheres? 


Svar #3
05. juni 2012 af sarahmuss

og forstår heller ikke helt at Første parentes kvadres med reglen om kvadratet på en 2 leddet størrelse?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2012 af peter lind

#2 Ved du ikke hvordan man subtraherer. Det burde du have fået lært for mange år siden.

#3 (y+z)2 = y2+z2+2*y**z


Svar #5
05. juni 2012 af sarahmuss

jo, men kan ikke rigtig se, hvordan -(b^2/2a) forsvinder og b^2/4a for et negativ fortegn?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2012 af peter lind

b2/(4a)- b2/(2a) = b2/(4a) - 2*b2/(4a) = -b2/(4a)


Svar #7
05. juni 2012 af sarahmuss

nååår på den måde!

sorry er blevet helt stresset pga af alle de beviser, så kan heller ikke lige se de indlysende ting lige nu.

Men tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: bevis for at et andengradspolynomium er symmetrisk omkring -b/2a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.