Kemi

Formelle koncentration

06. juni 2012 af maria198 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Du har en fortyndet saltsyre. Den er 2,50 masse% og har densiteten 1,01 g/mL

a) Beregn den fortyndede saltsyres formelle koncentration

 

Får et alt for lavt facit .... ? Hjælp - TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2012 af KemiskeKetty (Slettet)

Kunne være interessant, hvilket facit du får ... så er det nemmere at guide dig.


Svar #2
06. juni 2012 af maria198 (Slettet)

Mener at det var 0,023 .. ?

Men facit siger 0,692 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2012 af KemiskeKetty (Slettet)

Det er vigtigt at have fokus på enhederne.

Du ved, at

      ρ = m/V

      m% = (mHCl/msamlet opl)*100%

      m = n*M

 

Dit udgangspunkt er m% = 2,5% = 2,5g/100g opl = 0,025g/g opl

Du vil gerne have et resultat i mol/L eller M

Først skal tælleren omformes til mol - du ved at n = m/M og M finder du i det periodiske system: 36,458 g/mol

nHCl = 0,025g/36,458g/mol = 6,86e-4 mol = 0,000686 mol

Så nu ved du, at du har 0,000686 mol saltsyre pr g opløsning, det vil du gerne have pr L opløsning:

V = m/ρ = 1/1,01 = 0,99mL = 9,90*10-4 L

 

Godt nu har du både tæller og nævner - så er det bare at sætte dem sammen. 

c = 6,86e-4 mol/9,90*10-4 L = 0,693M

 

Du har garanteret lært en anden måde - men sommetider får denne lidt omstændlige måde det hele til at give mening - og så kan man vende tilbage til den lidt hurtigere metode igen :)

 


Svar #4
07. juni 2012 af maria198 (Slettet)

For at udregne "V" siger du 1/1,01

Det forstår jeg ikke...

Jeg gør: V = 0,025/1,01 = 0,024

Hvorfra kommer 1 tallet??


Skriv et svar til: Formelle koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.