Matematik
Funktion = Bestemt Integral
Hvad kalder man typen af funktionen F(x)
hvor F(x) = a∫x f(u) du a < x og hvor f(u) ikke kan udtrykkes v.h.a. en stamfunktion?
Hedder den en (bestemt) integralfunktion?
Svar #1
10. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)
Hvad mener du med, at f(u) ikke kan udtrykkes v.h.a. en stamfunktion?
Svar #2
10. juni 2012 af Capion1
Jeg tænker på ∫ √(1 - k2·sin2Φ) dΦ |k| ≠ 1 ∨ k ≠ 0
eller 1/√(2·π) · ∫ e- ½·x2 dx
Jeg er klar over, at enhver kontinuert funktion har en stamfunktion, men i tilfældene her, kan de ikke være de funktionstyper, vi normalt arbejder med.
Svar #3
10. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Disse funktioner kan ikke udtrykkes simpelt ved hjælp af de elementære funktioner, som man lærer og "kender" i den grundlæggende matematikundervisning, men disse integraler giver så en mulighed for at definere nye funktioner, som elliptiske integraler og fejlfunktionen. Der er for så vidt ikke den store principielle forskel på et elliptisk integral og så definitionen af den naturlige logartimefunktion som et integral
ln(x) = 1∫x (1/t) dt , x > 0
Svar #4
10. juni 2012 af Capion1
Jo, mange tak.
Jeg ved, at ln x = 2 · n = 1∑∝ 1/(2n - 1) ·( (x - 1) / (x + 1) )2n - 1 for x > 0
Vil alle "umulige" stamfunktioner da kunne rækkeudvikles med kun de hele tal, hvor disse optræder som eksponenter, fakulteter eller lignende?
Er det da korrekt, at en lignende rækkeudvikling så faktisk er stamfunktionen?
Svar #5
10. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Nej, man kan ikke stille det op helt på den måde. Men hvis integranden for eksempel kan skrives som en konvergent potensrække, kan man finde en potensrække for en stamfunktion ved at integrere hvert led i potensrækken for integranden. Dvs, hvis
f(x) = ∑∞n=0 anxn ,
har man under visse betinelser, at
∫ f(x) dx = k + ∑∞n=0 anxn+1/(n+1)
Skriv et svar til: Funktion = Bestemt Integral
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
