Matematik

Eksamensspørgsmål - hjælp til forståelse.. igen

15. juni 2012 af Buzzman (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kære alle der læser dette

Har lige et spørgsmål til jer garvede matematikere derude :) Har nemlig fået dette eksamensspørgsmål:

14. Differentialregning

Gør rede for hvad det vil sige at en funktion er differentiabel, og redegør for differentiation af andengradspolynomiet.
Udvælg selv én eller flere sætninger du vil bevise.

 

Jeg bliver nu i tvivl om, hvad jeg skal redegøre for, da bogen ikke opstiller en direkte forbindelse mellem differentiation og andengradspolynomiet. Jeg kan tænke så langt, at man kunne forklare hvordan differentialkvotienten anvendes til at bestemme monotoniforhold, men ud over dette er jeg lidt blank. Hvad ville være væsenligt at inddrage?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Du starter med at opstille differenskvotienten f(x)-f(x0)/x-x0, herefter skal du komme ind på grænseværdien i x->x0, således at når f er differentiabel gælder Δf/Δx=f(x)-f(x0)/x-x0->f'(x0) for x->x0. Du kan eventuelt her komme ind på at differentiabel medfører kontinuer og komme ind på tangentligningen. Når du skal udvælge sætninger du vil bevise så ville det nok være en idé at starte med (x2)'=2x, hvis du er i tidsnød så skulle du nok tage en der var sværer, såsom √x.


Svar #2
15. juni 2012 af Buzzman (Slettet)

tak for svaret WhiP. Altså, viser/beviser tretrinsreglen og forklare om kontinuert funktion (at en differentiabel funktion er kontinuert men ikke altid omvendt).

 

Vil det være tilstrækkeligt med materiale omkring andengradspolynomiet, blot at vise hvordan man kan anvende differentialregning til at bestemme monotoniforhold, eller er der noget vigtigt jeg overser?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Du skal ind og snakke om noget toppunkt. Hvilken betydning a, b og c har for polynomiet, specifikt hvilken betydning a har for parablens udseende


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

hvem har sagt til dig, at en differentiabel funktion SKAL være kontinuert? 


Svar #5
15. juni 2012 af Buzzman (Slettet)

"Vi kalder en funktion for differentiabel hvis grafen for funktionen har en tangent i alle punkter" - Matema10k A

Jeg går derfor ud fra, at en ikke-kontinuert funktion har et punkt, hvor der ikke kan tegnes en tangent, og derfor ikke er differentiabel, men det er måske forkert forstået? :S

 

og igen, tak for din tid WhiP


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

man kan tegne tangenter til enhver linje


Svar #7
15. juni 2012 af Buzzman (Slettet)

"Mange grafer for funktioner har tangenter i alle punkter, men det gælder ikke alle. Hvis grafen har et knæk, vil den til højre for knækket følge én linje og til venstre en anden. Hvis grafen ikke hænger sammen et sted, vil den ikke have én fælles tangent hvor den ikke hænger sammen. " matema10k B

 

du må meget gerne uddybe


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

alt hvad jeg skriver er nonsens. selvfølgelig kan man ikke differentiere en ikke-kontinuert funktion.


Svar #9
15. juni 2012 af Buzzman (Slettet)

haha du testede mig ;)


Svar #10
15. juni 2012 af Buzzman (Slettet)

Er det korrekt forstået, at jeg kan også skrive differenskvotienten som

 

Δf/Δx=f(x0+h)-f(x0)/(x0+h)-x0  

 

og derved

Δf/Δx=f(x0+h)-f(x0)/(x0+h)-x0 -> f '(x)    for   h->0

 

det er nemlig sådan jeg har lært bevis for at 2x er differentialkvotienten til x^2

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Ser rigtigt nok ud, jeg har ellers lært det på den her måde for x2:

Δf/Δx=f(x)-f(x0)/x-x0=x2-x02/x-x0=(x+x0)(x-x0)/x-x0=x+x0->2x0 for x->x0


Skriv et svar til: Eksamensspørgsmål - hjælp til forståelse.. igen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.