Matematik
Plan integralet
jeg har et spørgsmål, som jeg gerne vil have hjælp til
a) området R i xy-planen dækker netop trekanten med hjørnerne (-1,1), (0,0) og (1,1). Skitser R.
det er jo meget simpelt (hvis jeg har forstået det rigtigt). jeg tegner et koordinatsystem og skitser trekanten med hjørner i de angivne punkter.
b) find planintegralet af f(x,y)=3y over området R.
i b) går jeg i stå. jeg er ikke med på hvad det er jeg skal.
Svar #1
05. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
Man skal beregne
∫∫R 3y dxdy
Lav et skitse og indse, at
R = { (x,y)∈R2 | (-1 ≤ x ≤ 0 ∧ -x ≤ y ≤ 1 ) ∨ (0 ≤ x ≤ 1 ∧ x ≤ y ≤ 1 ) }
Svar #3
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Der er vel ikke andre der kan hjælpe med at forklare hvordan man bestemmer grænserne?
Svar #4
05. august 2012 af SuneChr
Som # 1 skriver, lav en skitse.
Trekanten er begrænset af funktionerne
y = - x
y = x
y = 1
Svar #5
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
jeg har lavet min skitse, men jeg ved ikke hvad det er jeg skal se efter
Svar #6
05. august 2012 af peter lind
Del integralet op i 2 eftersom x negativ eller x positiv. I hver af intervallet det bestemte integral funktionen med hensyn til y, med nedre grænse enten x eller -x efter som x positiv eller negati og den øvre grænse 1. Det giver en funktion af x, som du så skal integrere mellem -1 og 1
Svar #7
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Hvad er de øvre grænser så, som jeg skal integrere efter?
er det 0 og -1 og 1 og 0?
ovenstående er sikkert forkert, da vi ikke har taget højde for y?
Svar #8
05. august 2012 af SuneChr
Vedhæftet.
Sorry, akserne er lidt forskudte.
Svar #9
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
opgaven skal jo løses uden hjælpemidler med formelen
∫∫R 3y dxdy
jeg har tegnet en skitse af trekanten i et koordinatsystem, som har de tre hjørner (-1,1), (0,0) og (1,1). ud fra denne figur skal jeg gerne kunne se grænserværdierne, som jeg har svært ved...
hvad er grænserne helt præcis som jeg skal indsætte i
∫∫R 3y dxdy
Svar #10
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
∫ba ∫dc 3y dxdy
b = 1, a = -1
d = 1, c = 0
det er de grænser jeg umiddelbart kan se, men så vil grænseværdier jo dække et rektangelt område?
Svar #11
05. august 2012 af peter lind
∫-10(∫-x13ydy)dx + ∫01(∫x13ydydy)dx
Hvis du ser på din figur vil du se at for et givet negativ x vil y ligge mellem -x og 1. Tilsvarende for et positivt x. Det kan fortolkes som at du for et givet x laver en smal lodret rektangle og du så skal gange funktionen på for dette rektangel.
Svar #12
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
#11
Tak for det, så giver det endelig mening.
∫-10(∫-x13ydy)dx + ∫01(∫x13ydydy)dx
Hvorfor er der dy*dy i det andet led?
Svar #13
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Hvordan skal jeg løse integral ligningen?
skal jeg løse dem hver for sig og lægge resultatet sammen?
Svar #14
05. august 2012 af peter lind
Det med dobbelt dy er en skrivefejl fra min side. Undskyld
Du skal integrere dem hver for sig. Det er ikke en integralligning med et(elle rrettere 2) integraler, der skal beregnes.
Svar #15
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
jeg får det så til
8/9 + 4/9 = 13/9 = 1.44
kan det passe?
Svar #16
05. august 2012 af peter lind
nej. Integrerer du med hensyn til y får du 3*y2/2 , hvor grænserne enten giver en konstant eller 3x2/2 integrerer du så den får du x2/2, som med de indsatte grænser ikke kan give noget med division med 9
Svar #17
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
kan du løse integralet så?
jeg vedhæfter lige hvordan jeg har integreret det første led.
Svar #20
08. august 2012 af asddsaf (Slettet)
jeg glemte iøvrigt at tjekke mit resultat efter jeg fik det rettet, nu får jeg det til 3. kan det passe?
