Kemi

Formel og aktuel koncentration

16. august 2012 af Susym (Slettet)

Hej alle

Er der nogen, der på en simpel og overskuelig måde, kan forklare forskellen på formel og aktuel koncentration? og hvordan regner man den aktuelle koncentration ud? Efter at have læst på nettet og i min kemi bog er jeg stadig ret lost. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2012 af mathon

     en formel c-molær opløsning er produceret ved at opløse c mol af stoffet pr L opløsning

     hvis brøkdelen α af den tilsatte stofmængde reagerer med vand
     er den aktuelle (resterende) koncentration

                                            c·(1-α) M
    


Svar #2
16. august 2012 af Susym (Slettet)

Okay, hvad er α ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2012 af mathon

          α er en decimalbrøk, hvor
                                                   0<α<1


Svar #4
16. august 2012 af Susym (Slettet)

Okay, men jeg forstår ikke rigtigt, hvordan man kan regne den aktuelle koncentration ud fra den formel... 

 

Hvis jeg f.eks. tager NaOH som eksempel. c = 0,2500mol/0,500L = 0,5mol/L

 

Formel koncentration 
c (NaOH) = 0,5 mol/g

Hvordan finder jeg så ud af, hvad den aktuelle koncentration er af NaOH? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2012 af mathon

      
                   NaOH er let opløselig


           c = 0,5 M


                  NaOH (s)   --->   Na+ (aq)   +    OH- (aq)

           [NaOH] = 0

           [Na+] = 0,5

           [OH-] = 0,5

          


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2012 af mathon

i 1,000 M CH3COOH kan α beregnes til          svag syre dvs moderat opløselig

                                           α = 0,004

            cs = 1,000 M

            [CH3COOH] = cs·α = (1,000 M) · (1 - 0,004) = 0,996 M


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. august 2012 af mathon

i 0,500 M CH3COOH kan α beregnes til          svag syre dvs moderat opløselig

                                           α = 0,006

            cs = 0,500 M

            [CH3COOH] = cs·α = (0,500 M) · (1 - 0,006) = 0,497 M

 


Svar #8
16. august 2012 af Susym (Slettet)

 α = 0,004

Hvor kommer det her tal fra? Og mange tak for hjælpen 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. august 2012 af mathon

   det kommer af beregningen
   nedenfor

   med c = 1,000 M

                                              CH3COOH   +   H2O   <--->   CH3COO-   +   H3O+
ligevægtskoncentrationer:          (1-α)·c                                    α·c                α·c

hvoraf ligevægtsbrøken
                                                [CH3COO-] · [H3O+] / [CH3COOH] = Ks     
som ved indsættelse giver
                                                α·c · α·c / (1-α)·c = Ks
hvoraf (uden enheder)
                                                c·α2 + Ks·α - Ks = 0    Ks = 10-pKs = 10-4,75 = 0,000018
                                                                                  0<α<1     c = 1
hvoraf
                                                Define c=1
                                                Define k = 0,000018
                                         
                                                solve(c·x2+k·x-k=0,x) | x>0 and x<1

                                                x ≈ 0,004

da x er nemmere at indtaste end α

                                               

 

 

tilsvarende

   med c = 0,500 M

                                                Define c=0,5
                                                Define k = 0,000018
                                         
                                                solve(c·x2+k·x-k=0,x) | x>0 and x<1

                                                x ≈ 0,006

                                               
                        


Skriv et svar til: Formel og aktuel koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.