Kemi

Til hvilken side er ligevægten forskudt?

02. september 2012 af Pthomas (Slettet) - Niveau: A-niveau

For deltagerne i følgende red-ox proces...

Cu2+ (aq) +  Zn (s) ⇔  Cu (s) + Zn2+ (aq)

 ... haves følgende oplysninger:

Dannelses gibbs fri energi for:

 Cu2+= 65 kJ/mol,

Zn2+=-147 kJ/mol 

Cu og Zn = 0 kJ/mol

-Afgør ved beregning af Keq til hvilken side, ovenviste ligevægt er forskudt (ved 25 C)

Jeg ved at jeg skal bruge at:

ΔG =-R*T ln(Q), hvor Q er massevirkningsbrøkken/ligevægtsbrøkken. Er Q større end 1, så er reaktionen forskudt mod højre, ellers er den forskudt mod venstre. Men hvad er det jeg indsætter i ligevægtsbrøken?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

Ligevægtsbrøken er altid koncentrationen af produkter / koncentrationen af reaktanter, således at:

Q = [Zn2+]/[Cu2+]

Men hvis du ved, at ved Q>1 er der mere Cu og ved Q<1 er der mere Zn, så skal du vel bare isolere Q i ligningen du nævner. ΔG = produkter - reaktanter = -147 - 65 = -212 kJ/mol.

Du kender R (gaskonstanten) og du kender T (temperaturen), og så isolerer du Q, og finder ud af om Q er over eller under 1.

Håber det hjælper.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. september 2012 af mathon

 

                              ΔGΘ = -RT·ln(Keq)

   for
        ΔG>0  er processen ikke mulig
        ΔG<0  er processen mulig

       
                             Keq = exp(-ΔGΘ/RT)    som er en koncentrationskonstant

 

        Q = [Zn2+(aq)] / [Cu2+(aq)]
   hvis
        Q>Keq forskydes den ustabile ligevægt til venstre
        Q<Keq forskydes den ustabile ligevægt til højre
        Q=Keq er der pemanent, stabil ligevægt
       

 

      

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. september 2012 af mathon

og
                              ΔG = -RT·ln(Q/Keq)

                              ΔG = -RT·(ln(Q) - ln(Keq))

                              ΔG = RT·ln(Keq) - RT·ln(Q)

                              ΔG = -ΔGΘ - RT·ln(Q)


        


Skriv et svar til: Til hvilken side er ligevægten forskudt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.