Kemi

Funktionelle grupper - Uracil

05. september 2012 af Risagermikkel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg ville høre om nogen af jer evt kunne forklare mig hvordan man finder ud af hvilke(n) funktionel gruppe(r) der findes i Uracil. Har vedhæftet en tegning af dens strukturformel.

Tak på forhånd.

 

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

En funktionel gruppe er en gruppe der sidder i et molekyle som giver molekylet egenskaber og bestemmer hvilke reaktioner det kan indgå i.

 

Klassiske funktionelle grupper lister jeg her (R står for radikal og er en kulstofkæde af en tilfældig længde):

R-COOH (carboxylsyre)
R-COH (Aldehyd)
R-CO-R (Keton)
R-CO-NH2 (Amid)
R-COO-R (Ester)
R-CO-Cl (Syrechlorid)
R-CN (Nitril)
R-OH (Alkohol)
R-SH (Thiol)
R-NH2 (Amin)
R-C-O-C-R (ether)
R-C=C-R (Alken)
R-C≡C-R (Alkyn)

Som bonusinfo, kan det lige nævnes at Uracil forekommer i RNA, istedet for Thymin i DNA.

Jeg håber du selv kan identificere dine funktionelle grupper, ellers må du skrive igen.


Svar #2
09. september 2012 af Risagermikkel (Slettet)

#1


Hej igen.

Jeg har kigget på Adenin, Guanin og Cytosin og her har jeg bestemt at deres funktionelle gruppe er NH2 = Amin

Har jeg ret eller hvorledes?

Kan bare ikke gennemskue hvilken funktionelle grupper Uracil og Thymin har.

Håber du vil hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

Sådan som jeg ser det har du to amider og en alken, som er dine funktionelle grupper i Uracil. amiderne er  R-NH-C=O, hvor de ovenfor er skrevet med NH2 istedet for NH-R. Alkenen er selvfølgelig de to dobbeltbundne C'er.

Adenin: ( http://da.wikipedia.org/wiki/Adenin ), har aminer som er bundet i ringe og en alken.

Guanin: ( http://da.wikipedia.org/wiki/Guanin ), har et amid, 4 aminer og en alken.

Cytosin: ( http://da.wikipedia.org/wiki/Cytosin ), har et diamid (carbonyl med en amin på hver side), en amin og en alken.

Thymin: ( http://da.wikipedia.org/wiki/Thymin ), har to amider og en alken.

Håber det hjælper.


Skriv et svar til: Funktionelle grupper - Uracil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.