Kemi

Ilt molekyle opgave

10. september 2012 af emilieface (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ét hæmoglobin-molekyle kan kompleksbinde fire ilt-molekyler (O2).

a) Hvormange hæmoglobin-molekyler kræves, for at binde 0,5 L ilt (O2-gas) ved en temperatur på 25 grader C og 1 atm. tryk.

b) Beregn hvormeget ilt (ml O2) 10 ml blodplasma kan kompleksbinde ved en temperatur på 25 grader C og 1 atm. tryk, når hæmoglobin-koncentrationen i blodet er 16 gr/100 ml og hæmoglobins molekyle-vægt er 70.000 gr/Mol.

c) Beregn tilsvarende hvormeget ilt (ml O2) der kan opløses i 10 ml rent vand ved en temperatur på 25 grader C og 1 atm. tryk, når ilts opløselighed under disse betingelser er ca. 5,7 mg O2/liter vand.

Håber i kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2012 af mathon

 

                Nilt = n·NA = (p·V) / (R·T)·NA

                Nilt = ((1 atm)·(0,5 L)) / [(0,082 atm·L/(mol·K))·((273+25) K))]·(6,022·1023 mol-1) = 1,27·1022


                Nhæmo = Nilt / 4 = (1,27·1022) / 4 = 3,18·1021
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

b)

først findes den akutelle mængde af hæmoglobin. Du har 10 ml blod med en koncentration på 0,16 gr/100ml ==> 0,01 L * 1,60 gr/L = 0,016 gr hæmoglobin.

Dernæst bruges n=m/M:

n = 1,6 gr/70000 (halvfjerdstusinde ?!?!?!) g/mol = 2,29*10^-7 mol

Der skal bruges 4 O til hvert hæmoglobin:

4*2,29*10^-7 = 9,14*10^-7 mol

Til slut bruges idealgasligningen, som isoleres for V:

V = n*R*T/P

værdier indsættes:

V = 9,14*10^-7 * 0,082*298/1 = 2,33*10^-5 L = 0,0233 ml..


Skriv et svar til: Ilt molekyle opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.