Fysik

Gitterkonstanten er det rigtigt gjort?

13. september 2012 af Gymnasieven (Slettet)

Hej 

Jeg skal i en aflvering finde gitterkonstanten. Jeg har brugt formlen: d = λ / sin(θ) 

I min opgave har jeg λ =589,3nm og sin(10,05)

Når jeg sætter det ind for jeg: d = 589,3nm / sin(10,05) = 3376,93*10^(-6)mm = 0,003 mm

Er det rigtig gjort? Synes der er en rimelig stor afvigelse da vi brugte et gitter med 100 linjer pr. mm


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2012 af peter lind

¨Det er rigtig gjort hvis det er  første ordens afbøjning


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Edit:

Det var nonsens


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvilken orden n blev det observeret i? Du har antaget ordenen n = 1.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2012 af mathon

 

          gitterkonstanten = (1 mm) / (99) (1 mm) / (100) = 0,01 mm = 104 nm

 

tilbageregning giver
                                       3. orden


Svar #5
13. september 2012 af Gymnasieven (Slettet)

Det var første orden, n = 1. Det også der jeg har tallene fra.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2012 af mathon

hvis det havde været 1. orden,
skulle din vinkel have været
                                                          θ = 3,38º


Svar #7
17. september 2012 af Gymnasieven (Slettet)

Hvorfor skulle θ = 3,38º  ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2012 af mathon

fordi
                                d = 104 nm
og
                                sin(
θn) = n·(λ/d) = n·((589,3 nm) / (104 nm) = n·0,05893

som for 1. orden
              giver
                               sin(θ1) = 0,05893

                               θ1 = sin-1(0,05893) = 3,38º

 

som for 3. orden
              giver
                               sin(θ3) = 3·0,05893 = 0,17679

                               θ3 = sin-1(0,17679) = 10,18º


 


Svar #9
17. september 2012 af Gymnasieven (Slettet)

Okay tak.


Skriv et svar til: Gitterkonstanten er det rigtigt gjort?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.