Kemi

Empirisk Formel

14. september 2005 af ::henriette:: (Slettet)
Nogle der kan hjælpe mig med lidt Kemi?
Opgaven lyder således:

1,250 g af et umættet organisk stof indeholder 310 mg C og 26 mg H. Resten er Cl.

a) Bestem stoffets empiriske formel.

Jeg har fået n af C til 0,5662 mol og H til 0,2309 mol. men Hvordan finder man så den empiriske formel ud fra det, hvis det overhovedet er rigtigt regnet ud.

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Det er ikke korrekt. Beregning af stofmængderne af C og H giver

n(C) = 0,02580...mol ~ 0,0258mol

n(H) = 0,02579...mol ~ 0,0258mol

Resten af det organiske stof består ifølge opgaveteksten af Cl, hvorfor vi må have, at

n(Cl) = [1,250g - m(C) - m(H)]/M(Cl)

Beregn denne og kom dernæst med et bud på den empiriske formel for det organiske stof.

//Epsilon

Svar #2
14. september 2005 af ::henriette:: (Slettet)

hvordan finder du frem til den stofmængde?
Jeg har sagt:
m(C) = (12,01/44,01)* 310mg = 84,597 mg
m(H) = (2,02/18,02) * 26 mg = 2,915 mg
C% = (84,597mg/1250mg)* 100 = 6,8%
H% = (2,915mg/1250mg) * 100 = 0,2332%
n(C) = 6,8g/12,01g/mol = 0,5662mol
n(H) = 0,2332g/1,01g/mol = 0,2309mol

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Hvorfor roder du nu molarmasserne for CO2 og H2O ind i billedet? Der står indtil videre intet om forbrænding af det organiske stof.

De relevante molarmasser må være molarmasserne for C, H og Cl, henholdsvis. Altså

n(C) = m(C)/M(C)

og tilsvarende for H og Cl (jf. #1).

//Epsilon

Svar #4
14. september 2005 af ::henriette:: (Slettet)

Nu er jeg med! Tusinde tak.
Men jeg forstår stadig ikke hvordan man finder forholdene mellem stofmængderne, hvilket medføre at jeg ikke kan finde den empiriske formel.

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2005 af IBM (Slettet)

Stofmængderne af C, H og Cl forholder sig 1:1:1, hvorfor den empiriske formel må være: CHCl

Svar #6
14. september 2005 af ::henriette:: (Slettet)

er forholdene 1:1:1 da de har samme stofmængde alle sammen?

Svar #7
14. september 2005 af ::henriette:: (Slettet)

tak skal du have

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2005 af IBM (Slettet)

#6: Ja

Skriv et svar til: Empirisk Formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.