Fysik

massen af kviksølvsøjle

02. oktober 2012 af kurd91 (Slettet)

Har en opgave der lyder ; Trykket i 1atm svarer til trykket i en kviksølvsøjle med højde 760mm, med en tværsnits areal på 1.0cm^2. 

 

Jeg skal finde massen af denne kviksøjle. Jeg har ingen anelse om hvad jeg skal gøre, da jeg ikke ha nogle brugbarer noter, da jeg ikke kan følge med når vores lærer forklarer på tavlen.. Er der nogen der kan hjælpe mig lidt på vej ? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. oktober 2012 af mathon

 

       masse(Hg) = V • (13,6 g/cm3) = (76 cm)·(1,0 cm2) • (13,6 g/cm3) = 1033,6 g = 1,0336 kg


Svar #2
02. oktober 2012 af kurd91 (Slettet)

vil du ik beskrive hvordan du kom frem til formlen ? så jeg til en anden gang ved hvordan jeg skal tage fat på opgaven?


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

hvad er et tværsnits arial?

Men jeg kommer gerne og regner her sammen med dig på en anskuelig måde hvis ingen andre kommer og tager fat  problemet

 


Svar #4
02. oktober 2012 af kurd91 (Slettet)

Det ved jeg virkelig ikke :S 


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

nå¨det ser ud til der ikke kommer et firskt hurtigt ungt menneske og hjælper her

? ved du hvordan man ud regner volumen af en cylinder ?

 

 


Svar #6
02. oktober 2012 af kurd91 (Slettet)

ja , V= pi *r^2* h 


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

ok jeg har lige nærlæst dit spøgsmål og der giver du at vi allerede ved at  aríalet ( selv følgelig tværsnits arial ) var en kvardrat cencimeter

så¨skal vi bar have lave 760 mm om til 76 cm så vi bruger samme mål

1 x 76 = 76 kubik centimeter  uha :-)

og der er så er der bare at finde vægt fylden på kviksølvet http://da.wikipedia.org/wiki/Kviks%C3%B8lv

og der læser man 13,543gram pr kubik centimeter og det skal så ganges med 76 og det giver 1028,584 gram

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

hjalp det ?

ups ikke 13.543 men 13,534 gram per kubik centimeter

 


Svar #9
02. oktober 2012 af kurd91 (Slettet)

fandt ud af at, tværsnits areal, svarer til arealet. dvs pi*r^2 = 1.0cm^2

Dvs jeg finder V ved at sætte 1.0cm^2 stedet for pi*r^2

 

V= 1.0cm^2 * 76.0cm= 76cm^3 ?

kan det passe 


Svar #10
02. oktober 2012 af kurd91 (Slettet)

havde ikke set dit indlæg hehe, men ja det hjalp, . Dvs formeln vil se sådan ud ; 

1) vi finder rumfang 

a*H 

 

Derefter finder vi massen  udfra omskrivning af formlen for densitet ; 

 

Ro= m/v  = m=v*ro 

??

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

ja men det var mig der ævlede om cylinder ,,,, det ved vi faktisk ikke om der er den kan være firkantet eller seks kantet det ved vi kke ,,,, men vii ded at arialet af tværsnittet var 1 kvadrat centimeter

beklager min uopmærksomhed det var bare lige lidt vane tænkning der slog igennem her

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

og nej det passer ikke hvis vi har en cirkel der er 1 centimeter i diameter så er radius 0,5 og vi kann ikke gange 0.5 med 0.5 og få noget fornuftigt ud af det i den sammenheng men er nødsaget til at lave det om til millimeter så har en cirklen en en diameter 10 millimeter og en radius 5 millimeter og 5 x 5 kan vi godt og således vil regne stykket en cirkel med en diameter på 1 centimeter se sådan ud 5 x 5 x pi. som giver afrundet 78,5398 kvardrat millimeter og så skal det omsættes til centimeter og kommaet flyttes med to pladser fordi der er kvardrat millimeter til kvardrat centimeter vi skal have og det giver så 0.785398 kvardrat centimeter.

men det har overhovedet ikke noget med det oprindelig spørsmål at gøre hvor vi blev oplyst at søjlens tværsnit havde et arial på lige netop 1 centimeter

 


Svar #13
02. oktober 2012 af kurd91 (Slettet)

det var mange oplsyninger på en gang. men søjlen er jo cylinderformet, så det ikke helt forkert.  

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

beklager jeg må være træt i aften , jeg har måtte rette flere gange i mine indlæg men nu er det vist i orden og jeg vil have noget at spise så tågene letter fra mit hovede, godaften knæk og bræk  :-)

Jacob

fejlne bliver ved her ,,, #12 men det har overhovedet ikke noget med det oprindelig spørsmål at gøre hvor vi blev oplyst at søjlens tværsnit havde et arial på lige netop 1 centimeter

rettes til ----- lige netop 1 kvardrat centimeter.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #15
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke så relevant, hvilken form tværsnitsarealet har; det relevante er tværsnitsarealets størrelse A. Kviksølvsøjlen har form af et retvinklet prisme eller cylinder med grundfladeareal A og højde h, og dets rumfang er

        V = A·h .

Kaldes kviksølvs massefylde for ρ , er massen af denne mængde kviksølv da

        m = V · ρ = A · h · ρ = 1,0cm2 · 760mm ·13,6g/cm3 = 1,0cm2 · 76cm ·13,6g/cm3 =1034g = 1,034kg ,

som det blev beregnet i #1. Benytter man en anden værdi for massefylden, får man en masse, der er lidt forskellig fra denne.


Svar #16
03. oktober 2012 af kurd91 (Slettet)

tak for svaret anders! 


Skriv et svar til: massen af kviksølvsøjle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.