Matematik

Valg af vækstmodel

18. oktober 2012 af Sapha (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey Alle :)

 

Nogen der kan hjælpe mig med: nemme metoder til at genkende hvilken vækstmodel der passer? Ved bare at se på tallene

Om det er liniær, eksponentiel eller potens-vækst

 

Fx: 

Et træ vokser med 17,3% om året.

Da det blev plantet var det 1,7 m.

Er der usikker på hvilken funktion/formel jeg skal bruge til at bruge.

Fx. liniær : f(x):=1.0173*x+1.7  (ax+b)

Eller er jeg forkert på den?

På forhånd tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2012 af anonym000

Prøv eksponentiel ;)

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. oktober 2012 af anonym000

Når der er tale om procenter er det eksponentiel vækst

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2012 af Andreww (Slettet)

Hvis et træ vokser med 17,3% om året:

Kn=1.7·(1.173)n    | n=antal år

Første år = (1.7)·(1.173)
Andet år  = (1.7)·(1.173)·(1.173)
Osv. osv.

K2 = 2.34


Svar #4
18. oktober 2012 af Sapha (Slettet)

Tak for alle svar! Men det var nu mere måder at genkende på, og ikke måden at regne ud på :)

Har styr på udregningerne, vil bare gerne have nogle gode metoder til at genkende :)
Som fx. svar 2 ''når der er tale om procenter er det eksponentiel vækst'' 

Tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal se på, hvad der udtrykkes i opgaven.

 

Hvis der er tale om en fast vækst, har man

Δy / Δx = c , dvs dy/dx = c eller y = c·x + k , dvs lineær vækst.

 

Hvis der er tale om fast procentuel ændring i y for en fast ændring i x, har man

(Δy/y) / Δx = c , dvs (1/y)·dy/dx = c , eller ln(y) = c·x + k' , eller y = k·ecx , dvs. eksponentiel vækst.

 

Hvis der er tale om en fast procentuel ændring i y for en fast procentuel ændring i x, har man

(Δy/y) / (Δx/x) = c , dvs. dy/dx = c·y/x , eller ln(y) = c·ln(x) + k' , eller y = k·xc , dvs potensvækst.


Svar #6
18. oktober 2012 af Sapha (Slettet)

Tusind tak! :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2012 af 123434 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe mig med: nemme metoder til at genkende hvilken vækstmodel der passer? Ved bare at se på tallene

F.eks en lineær

y=2x+5

y=ax+b

Den er meget nem.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det er klart, at hvis man allerede kender modellen, er det let at se, hvilken model det drejer sig om. Det var ikke det, trådstarter mente. Prøv at læse resten af #0. Trådstarter spurgte om, hvordan man ud fra mere indirekte oplysninger som fast vækst eller fast procentuel vækst kan afgøre, hvilken vækstmodel, der er tale om. Se videre i #6.


Svar #9
18. oktober 2012 af Sapha (Slettet)

Nemlig Andersen11 :)


Skriv et svar til: Valg af vækstmodel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.