Matematik

vise?

17. september 2005 af stumpL (Slettet)
jeg vil gerne vise at....
F(x)= -4/x^2+1 er stamfunktion til
f(x)= 8x/(x^2+1)^2

hvordan gør jeg det?

bud:
F'(x)=f(x)
skal jeg bruge reglen for en brøk?
f'(x)*g(x)-f(x)*g(x)/(g(x))^2

eller bruge reglen for sammensat?
f(g(x))'=g'(x)*f'(g(x))


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2005 af Duffy

Den korrekte brøk-regel er

[f'(x)*g(x)-f(x)*g'(x)]/(g(x))^2



Duffy

Svar #2
17. september 2005 af stumpL (Slettet)

ok....
kan du ikke prøve at lave den fo mig, så jeg kan se hvordan du gør..?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2005 af Duffy

Det er "bare" at sætte ind i formlen

F'(x)=[f'(x)*g(x)-f(x)*g'(x)]/(g(x))^2

med

g(x)=x^2+1

og

f(x)=-4


OK?!

NB!!

pas på ikke at blende formlens f sammen med det førstnævnte f...


Duffy

Svar #4
17. september 2005 af stumpL (Slettet)

jeg kan jo ikke differentiere -4, så hvad skal der så stå istedet for f'(x) i formlen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Det tager du vist lige i dig igen :-)
Du _må_ da kunne differentiere den konstante funktion, f(x) = -4. Enhver konstant funktion har differentialkvotient (afledet) lig 0.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2005 af Duffy

Hvorfor kan du ikke differentiere -4??


Duffy

Svar #7
17. september 2005 af stumpL (Slettet)

ups...
så kommer den til af se sådan ud...
F'(x)=0*(x^2+1)-(-4)*(2x)/(x^2+1)^2
ikke?
men når jeg ganger tælleren sammen, giver den da ikke 8x..?? som jeg jo skal vise..

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2005 af Duffy

Ka' du nu?


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. september 2005 af Duffy

Det ser (næsten) rigtigt ud.

Prøv nu at holde den firkant-parentes jeg satte for dig i #1:

F'(x)=[0*(x^2+1)-(-4)*(2x)]/(x^2+1)^2

...hmm? Hvis det ikke giver 8x, hvad giver det så?



Duffy

Svar #10
17. september 2005 af stumpL (Slettet)

nårh ja... (x^2+1) går jo væk.. ganger den jo med 0.... ah nu kan jeg se det...

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. september 2005 af Duffy

Dejligt. ;-)


Duffy

Skriv et svar til: vise?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.