Matematik

Funktioner

13. november 2012 af rosenbjergx - Niveau: C-niveau

Opgaven:

En funktion f er givet ved
f(x)=ln(x) −x 5+, x>0. 2
Bestem f ′(x) , og bestem monotoniforholdene for f .

 

Nogle der kan hjælpe mig med, hvordan man udregner den uden brug af lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2012 af Source (Slettet)

      f (x) = ln(x) - x + 5

      f ' (x) = (1/x) - 1

                                  hvis f '(x) > 0 for alle x∈I, så er f(x) monotont voksende i intervallet I

                                  hvis f '(x) < 0 for alle x∈I, er f(x) monotont aftagende i intervallet I

                                  hvis f '(x) = 0 for alle x∈I, så er f(x) hverken voksende eller aftagende i intervallet I


Svar #2
13. november 2012 af rosenbjergx

Tak for svar:-)

Hvad mener du med nedenstående? Har brug for at få det beskrevet med ord. 

f (x) = ln(x) - x + 5

      f ' (x) = 1/x - 1

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2012 af Source (Slettet)

Generelt gælder:       

                    f (x) = ln(x)                g (x) = x               h (x) = k, hvor k∈R

                    f '(x) = 1/x                  g '(x) = 1              h '(x) = 0

               og

                         f (x) = xn

                         f '(x) = n·xn-1

    


Svar #4
13. november 2012 af rosenbjergx

hmmmm, er rimelig lost :-D

Hvordan finder du f'(x)

f(x)=ln(x) −x 5+, x>0. 2


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2012 af Source (Slettet)

   f (x) = ln(x) - x1 + 5

   f '(x) = 1/x - 1·x1-1 + 0 = 1/x -1·x0=1/x -1·1 = 1/x - 1


Svar #6
13. november 2012 af rosenbjergx

Mange tak

Hvordan er monotoni forholdene så for f? Er det der man bruger f.eks "(-8,13(" ??


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2012 af Source (Slettet)

         Du finder nulpunkt(er), som netop er ved f '(x) = 0

              Derefter ser du, hvor f(x) måske er monotont voksende, aftagende eller konstant 

      

     


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.