Kemi

nogle som kan hjælpe med at oxidationstal

17. november 2012 af TheLeresa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :-) 

er der nogle som kan hjælpe mig med at fortælle lidt om hvordan jeg bestemme oxidationstallet for metalionen i et metalkompleks, for det har jeg så svært ved, jeg kan godt finde ud af at bestemme oxidationstallet for andre kemiske forbindelser, men når det gælder komplekser kan jeg ikke :( 

SÅ nogle som vil hjælpe. 

Her er følgende komplekser:

[Fe(H2O6 ]3+  

og

[Fe(CN)6 ]3-

Og spørgsmålet er så: hvad er oxidationstallet for Fe (jern) i de to komplekser???

 

På forhånd tak


Svar #1
17. november 2012 af TheLeresa (Slettet)

anyone?


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2012 af mathon

 

               +3
              [Fe(H2O)6]3+

 

               +3
              [Fe(CN)6]3-


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. november 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

Det er ikke så besværligt at regne ud. O har altid OT (oxidationstrin) på -2 og H har altid OT på 1. Så ser du på den samlede ladning for molekylet, som i det første tilfælde er 3+. Det vil altså sige at du vil have en ladning på

x (for Fe) + (2*1-2)*6 = +3. ==> x = +3

 

For den næste, kræver det at man ved at CN har OT på -1. Det medfører:

x (for Fe) + (-1)*6 = -3 ==> x = +3

 

Jeg håber det hjælper.


Skriv et svar til: nogle som kan hjælpe med at oxidationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.